Dubbeltrast

Skriv ut

Dubbeltrast (Turdus viscivorus) är en fågel i familjen trastar. Dubbeltrasten är mellan 26 och 29 centimeter lång och väger upp till 140 gram. Den liknar talrasten, men är större, mer långstjärtad, ljusare i fjäderdräkten och står mer upprätt.

I flykten är den kraftfullare och flyger i längre bågar än taltrasten. Dubbeltrasten är den största trastfågeln i Sverige. Den häckar i nästan hela Sverige utom i fjälltrakterna och i de nordligaste delarna. I Sverige är den en flyttfågel och en sommargäst mellan april till och med oktober och den har sina vinterkvarter i södra Europa.

Dubbeltrasten bygger sitt bo tidigt på våren, mer eller mindre högt uppe i träden, av lavar, kvistar och gräs, och den lägger där vanligen fem ägg som är grönvita med violetta och rödbruna fläckar och prickar. Honan ensam ruvar äggen i cirka två veckor. Ungarna matas sedan av båda föräldrarna i drygt två veckor till. Äggen och ungarna kan tas av katter och kråkfåglar, trots att de vuxna är tillräckligt orädda för att försvara sina bon och ibland till och med angriper människor.

Bilderna är fotograferade i Vittsjö.

Se fler bilder på min hemsida vigg5.se