Ljungpipare

Skriv ut

Ljungpipare (Pluvialis apricaria) är en fågel som tillhör familjen pipare. Den är en ganska långbent vadare, med en något kompakt kropp, men mindre och något smalare än kustpiparen.

Ljungpiparen gråbrun ovansida med beigegula och vita fläckar. På våren och under häckningstiden har den svart buk och svart strupe, inramad av en vit rand. Honorna är inte lika kontrastrika som hanarna, men det finns en stor variation i den svarta färgningen så att det inte alltid är möjligt att skilja könen åt.

I Sverige häckar ljungpiparen över stora delar av landet, på fjällhedar i norr, på myrar i övrigt och på Öland och Gotland på alvarmark. Både den "sydliga" och den "nordliga" typen häckar i Sverige.
Den häckar på vidsträckta högmossar, öppna bergsängar, kalfjällshedar, torrare myrmark, alvarsmark och på tundran.

Både hane och hona deltar i häckningsbestyren och växlar med varandra.
Äggen kläcks efter ungefär 30 dagar och ungarna kan genast livnära sig själva, men övervakas fortfarande av föräldrarna. Efter ungefär en månad är ungarna flygfärdiga. Ljungpipare födosöker på tundra och stränder, vilket även kan ske månupplysta nätter. De lever av insekter, kräftdjur och snäckor men även bär.

Ljungpiparen är fotograferad på Trönninge ängar i Halland.

Fler bilder på min hemsida vigg5.se