Thörnquist grep mördare 1964

I samma stund kom en ensam vandrare på landsvägen i Stavshult, på väg mot Verum. De båda tvillingbröderna Curt och Kaj Nilsson  drog snabbt slutsatsen att  vandraren kunde vara den efterlyste mördaren.

I samma sund fattade bröderna beslutet att ringa polisen i Bjärnum för att delge sina misstankar. Ensam på polisstationen fanns då 33 årige polisassistenten Yngve Thörnqvist. Snabbt startade han upp sig asfaltbubbla (WW) och ställde färden mot Verum. En bit från tipsarnas bostad påträffade polisen en vandrare som då uppgav ett påhittat namn. Polisen ansåg då att det inte stämde överens med verkligheten varför den missstänkte fick ta plats i den privata polisbilen för färd mot Bjärnum.

I samma stund som Thörnqvist lämnade bilen i Bjärnum för att ringa efter förstärkning passade den misstänkte på att fly ur bilen. Vad den misstänkte inte då visste var att Thörnqvsit var flerfaldig Svensk (polis)mästare på löparbanorna.

trnkvist.jpg Trots att jag föll omkull i början på jakten efter rymligen dröjde det inte lång stund innan jag var i fatt honom, berättar Thörnqvist.

Med ett stadigt grepp fördes rymlingen tillbaka till polisstationen där han var under sträng uppsikt medan Thörnqvist ringde efter förstärkning. Identitetshandlingar införskaffades från Danmark och snart stod det utan tvekan klart att den gripne var den efterlyste barnamördaren.

Mördaren skulle sedan transporteras tillbaka till rättvisan i Danmark och det blev polisassistenterna Yngve Thörnqvist och Börje Persson som fick uppdraget att utföra transporten. Mördaren stuvades in i den privata polisbilen noggrant bevakad och färden ställdes mot Helsingborg för över-fart med en färja till Helsingör.

Tullen i Helsingborg var förberedd på transporten och vi fick förtur först på båten, berättar Thörnqvist.

Överfarten över Sundet gick bra och på kajen i Helsingör väntade ett stort uppbåd av Danska poliser som välkomnade poliserna från Bjärnum samt ett särskilt välkommen tillbaka, till rymlingen!

curt-kaj-silver.jpgDe båda ynglingarna från Stavshult Curt och Kaj blev inte bortglömda. Curt är numera känd som kyrkokantor i Vittsjö! Vid en högtidlighet där landsfiskal Alexis Nilsson samt ordförandena i Vittsjö och Bjärnum polisnämnder, Hjalmar Paulson och Artur Lindén överlämnade ljusstakar i silver samt blommor till de uppmärk-samma ynglingarna.
Kurt och Kaj Nilsson fick var sin ljusstake i silver för sin insats. Bilden: Polisnämndens ordförande Artur Lindén, Curt Nilsson, landsfiskal Alexis Nilsson, Kaj Nilsson samt polisnämndens ordförande Hjalmar Paulsson.
Redan 1953 blev "Den långsmale och sympatiske Osbypolisen,Yngve Thörnqvist som vuxit upp i Lönsboda", Göingemästare och sen fortsatte det uppåt som Svensk mästare 1954. Dessutom segrade han på 1 000 meter vid tävlingar i Tyskland samt ett vid Polis-SM samma år. Sen fortsatte framgångarna av bara farten! Meriterna på löparbanorna är många.

epe







Top