Om en spefågel från Verum – läs gärna Widdings dokumentär

Skriv ut

VERUM. Höstmörkrets sänker sig allt snabbare nu i september, men det senaste halvårets virusisolering plågar många fortfarande. Här kommer ett tips till alla som vill veta mer om vad som hänt i Verum!

I samband med utgivningen av boken Spefågeln 1876 besökte författaren LarsWidding Björkeberga i Verums socken.

Varför inte läsa den intressanta boken Spefågeln av Lars Widding. På baksidan av boken som utgavs 1976 kan man läsa: Han påstod att han var en adelsman och baron och han bluffade alla. Han var flinkast med värjan, snabbast på hästryggen och galantast på balen. I verkligheten var han en skälm och bedragare - huvudpersonen i Lars Widdings roman från 1600-talet och trettioåriga kriget.

Förlaget har på försättsbladet kallat romanen: En dokumentär berättelse kring poeten Wivallius´ liv och leverne. Boken har många drastiska teckningar av den kände Gunnar Brusewitz, bland annat denna vinjett till kapitlet ”Hur man besover en adelsdam.”

Denna översiktsteckning av kyrksocknarna vid den dåvarande gränsen mellan Danmark och Sverige utförd av illustratören Magnus Gerne fanns på försättsuppslaget i boken.

 

Om det som hände sedan Wivallius lyckades lura Gertrud Grijps far att skicka iväg en stor mängd ägodelar skriver Lars Widding såhär: En av de sista dagarna i november månad anno 1629 går en fora med tolv kistor och åtta skrin från Björkeberga i norra Skåne till Helsingborg. Det är välborne Ulf Grijp som på detta sätt försöker sätta sina dyrbarheter i säkerhet för rövande soldater i händelse av en svensk inmarsch i Danmark. Tre skrindor dragna var och en av två stadiga kampar forslar kistorna längs slingrande, leriga vägar.