Bryggarbil blev brandbil

Den första brandbilen i Vittsjö var en bryggarebil!

När telefonen ringde på Vittsjö 32 var det hos bryggare John Johansson.
Gällde det brand blev det bråttom att springa ner till gatan och utlösa tyfonen. Sen raskt tillbaka och tömma lastbilen från öl, läsk och svagdricksankare och sen färd till brandstationen.

Det var omkring 1929 som bryggarbilen blev brandbil.
Först 1933 inköptes en lastbil som ombyggdes till dåtidens brandbil.

Bryggare John Johansson.

John Johansson, BryggarJohn var född i Kämblehöjalt 1906 och avled i Vittsjö år 2000. Lantbruksarbetet hos fadern hägrade inte så därför köpte John det redan etablerade Vittsjö bryggeri 1929. På den tiden tillverkades endast svagdricka men det var ansenlig mängd som jästes fram. Jäskaret hade en volym på en kubikmeter och denna sats åtgick gott och väl under en varm sommardag. Tidigare hade svagdrickan körts ut med hästskjuts men kundkretsen växte och John ansåg sig tvungen att inköpa en lastbil. Därmed utökades kundkretsen att omfatta även närliggande landsbygd.
Någon längre tid för jäsning blev det inte under varma sommardagar. Svagdrickan bryggdes på natten och tappades på kaggar eller ankare på morgonen som rymde mellan 10 och 40 liter och såldes på dagen. På kvällen var det dags att fylla på jäskaret. Det är okänt om John hade mer än ett jäskar men troligen hade väl minst några sådana för att jäsningen skulle bli fullkomlig.
John hade sina bestämda turer och ofta hände det att kunder satt ut den tomma kaggen tillsammans med pengar och det var bara för John att byta kagge och ta hand om pengarna då svagdrickan kostade tio öre per liter. Snabbt expedierat!. Problemet var vid jultiden då alla skulle ha svagdricka till julmaten men alla lämnade inte tillbaka tomkärlen i tid.
Med tiden avtog konsumtionen av svagdricka och Johan köpte lemonadmaskin 1936 som tappade drycken på de ännu vanliga läskflaskorna. Två man lyckades producera 2 000 flaskor på en dag men det var arbetskrävande då flaskorna fick flyttas för hand från det ena momentet till det andra. Pilsner eller öl tillverkades inte utan denna vara köpte John från ett bryggeri i Småland. Bryggeriet i Vittsjö som sådant, avyttrades 1966 men ännu några år var det bryggeriet i Småland som hade ett nederlag av öl och läsk i det gamla bryggeriet.
En kuriosa händelse från ett annat bryggeri i Vittsjö, kanske någon gång på 1950-talet. Detta bryggeri sålde endast läsk och tillverkningen skedde intill Gåsadammen. Ett gäng herrar hade beslutat sig för en stunds avkoppling på café Sjöstugan dit också bryggaren kom med ett antal flaskor sockerdricka. Nu var det så att bryggaren hade gjort en utspädning av sockerdricka i de korkade flaskorna. I dagligt tal så innehöll flaskorna redan lagom blandad grogg. Efter avslutad groggfest lämnade sällskapet platsen men medvetet eller omedvetet lämnade de kvar ett par ej tömda flaskor. Vid samma bord bänkade sig sedan några av societets damer för en eftermiddagsfika. Till att börja med tömde dom resterna från sockerdrickan. Det blev en glad eftermiddag och kvinnorna prisade den goda sockerdrickan!

 

Top