SOLDATINSTRUKTION PÅ DUK

VITTSJÖ, BJÄRNUM. I dag finns det väl knappast någon form av Soldatinstruktion till de få värnpliktiga som tjänstgör. Många äldre minns nog förhatliga SOLDI, en omfattande skrift.

Instruktionsduk nr 4 i en serie av sju dukar.

Under åren 1885- 1890 fanns Soldatinstruktion på tryckt duk i storlek 60 x 60 centimeter i en serie om sju instruktioner inom skilda ämnen.

Soldatinstruktion tryckt på duk var en idé av överstelöjtnant Jon Kjellström. Det avsågs mer praktiskt att ha en duk i fickan än en bok. Duken vara ganska oöm och kunde tvättas. Soldaten fick köpa denna duk med sig hem som ett minne från värnpliktstiden till ett pris av 50 öre år 1904. Vid denna tid var soldatens dagsinkomst under 20 öre.

Duk 1 och 2 instruerar om 1867 års gevär, dess beståndsdelar och skjutregler.
Duk 3 är okänd.
Duk 4 behandlar bevakningstjänsten.
Duk 5 instruerar har man packar ränseln.
Duk 6 handlar om värnpliktslagen av år 1885.
Duk 7 beskriver det så kallade kreatursviktsbandet som antogs av armén 1897.
En instruktion gällande väderstreck gäller: NORDSTJERNAN återfinnes i förlängningen af den linje som man tänker sig dragen uppåt genom Karlavagnens yttersta Stjernor. Vänder man ansigtet mot densamma har man Norr rätt framför sig, S bakom, Ö till höger och V. till Venster.
Så snart en post iakttager, något af vigt, skyndar en man till fältposten (posteringen) för att rapportera förhållandet. Infanterist, som går med rapport, har geväret i handen och aflemnar rapporten med ”för fot gevär”. Exempel: Posten n:o 1 dubbelpost (Posten n:o 2, underbefälspost) anmäler att två skott hördes, från skogen som ligger…
Posterna göra icke honnör och få ej låta störa sig i sin vaksamhet af förmäns närvaro, endast besvara deras frågor.
Den militära instruktionsduken innehåller tolv tecknade bilder med förklarande text i olika situationer.

Top