EGON MITT I BYN VAR ALLKUNNIG FORSKARE

Skriv ut

VITTSJÖ. Egon Nilsson vid Hässleholmsvägen är kanske inte så välbekant men däremot är det nog betydligt fler som vet vem ”Egon mitt i byn” var. Egon var född 1921 i Hagsjö, Bjärnum  och avled 2011, ett par månader innan han skulle fyllt 90 år.

Egon var inte de stora ordens man men det var forskningens, dokumenterarens och skrivarens man.

Egon var född i Hagsjö och var skogsägare i Stockhult, Hinneryd under många år. Ganska tidigt köpte han en villa vid Hässleholmsvägen där han var bosatt tillsammans med sin fader Arvid som uppnådde 96 års ålder.
Egon började tidigt intressera sig för hembygden och naturligtvis var det första Bjärnum med omnejd. Efter hand ökade intresset även för Vittsjö och Hinneryd.

I Stockhult med omnejd sökte Egon upp resterna från gamla torp och med hjälp av traktor transporterade han en större sten från platsen hem till sin gård. Med  en vinkelslip ristade han in namnet på siste ägaren av torpet samt data. Sen körde han tillbaka med stenen där den placerades vid torpet. Ett tiotal sådana minnesstenar finns som minner om Egons hembygdsintresse för bevarande av historien.

Egon gjorde sin beredskapstjänst vid kustartilleriet vid Göteborg. Under denna långa tjänstgöringstid var han hemma endast tre gånger. Han var närvarande då den förlista ubåten Ulven bärgades och kom till hamn, där fanns Egon på plats, kanske ingick han i någon vaktstyrka. Ulven förliste den 16 april 1943 då 33 man omkom sedan Ulven troligen kommit i kontakt med en Tysk sprängmina. Ordagant lyder Egon anteckningar: "Är alltid noga med sanningen när jag skriver något. Vi bör inte efterlämna några lögnhistorier. Det ljugs mycket om krigsåren, mer i Vittsjö än på andra håll". Jag kan bekräfta Egon uttalande om sanningen. Hade han skrivit något som var felaktigt och inte kunde ändra detta så kastade han manus och skrev ett nytt!

Egon var noga att anteckna det som var intressant. Han berättar bland annat att år 1946 kostade bensinen 38 öre per liter. Det var detta år Egon köpte sin första bil. Priset på bensin steg till 70 öre 1948
Flera gånger berättade Egon om en händelse i Hinneryd där han upptäckt resterna av en gammal borg. Intresset för denna upptäckt blev stort i trakten och vid en visning fanns även ortens tidningsman på plats. Egon kunde aldrig glömma det som stod i artikel: ”En man med mindre vetande påstod att resterna av en borg fanns på platsen”. En tid senare kom en arkeolog och konstaterade att det hade varit en borg på platsen som Egon upptäckt. Detta förnedrande uttryck kunde Egon aldrig glömma!
Egon var väldigt noga med att dokumentera sina iakttagelser. Det talade ordet försvinner men det skriva ordet finns kvar, sade ofta Egon. Därför finns flera pärmar bevarade med Egons anteckningar om händelser och iakttagelser. En pärm handlar om släkthistoria där han bland annat beskriver vad han vet om sin morfars farfars farfars mor (1683).

Egon Nilsson får diplom av kultursekreterare Karin Carlsson 1989. Han var en av de nio vandrare som deltagit i alla nio etapperna runt Vittsjö sockengräns.

Egon var inte särskilt kyrksam men hade intresse för kyrkornas historia. Han har dokumenterat de minst 246 kyrkor som han besök under årens gång. Han har besökt det mesta från kapellet i Handöl till Kölnerdomen och Hedareds stavkyrka i Västergötland. Han hade inte stort intresse för nutidens moderna "Tegnerlador". Även om inte Egon var särskilt kyrksam så var det psalmen "Fädernas kyrka" som var levande för Egon.
Ofta sade Egon: Varför frågade vi inte medan tid var? Egon var vetgirig och frågade men utforskade hellre på egen hand och givetvis antecknade han vad han kommit fram till. Hans dokumentation finns tillgänglig.
Det kan inte nog upprepas: Fråga medan tid är och anteckna. Talade ord försvinner eller förvanskas men det skriva ordet finns för framtiden!