TURERna före FÖRSKÖNINGSFONDENs ETABLERAnde

Skriv ut

VITTSJÖ. Försköningsfonen i Vittsjö bildades 1945 men långt tidigare fanns det en förening som jobbade med att försköna samhället så långt resurserna räckte. Egentligen var det Elektricitetsverket som såg till att utsmycka och försköna samhället. Verket bildades 1914 och 1915 kom elektriskt ljus med gatubelysning till samhället.

Severin Svenssons allé i dag

Redan 1934-35 bildades en försköningsförening i Vittsjö och deras första uppgift blev att sanera och försköna bangården. Detta område hade under många år varit upplagsplats för leverans av förädlat virke och var i stort behov av uppsnyggning. Gatan genom tätorten hade genomgått en kraftig förändring. Den största förändringen består än i dag fast med en viss föryngring.

Det var fiskhandlare Severin Svensson som på eget initiativ köpte och planterade träd utmed västra sidan av landsvägen. Troligen planterades denna allé från Bäckabro och eventuellt fram till Severins fastighet. I dag är denna sträcka minimerad från Bäckabro och fram till järnvägsstationen. Många äldre från orten kan nog minnas Severin som ofta var ute med skyffel och sopade upp gödsel som dåtidens många hästskjutsar lämnade efter sig. Det var säkert inte enbart som renhållning utan gödseln användes nog även till växters behov!
Elektricitetsföreningen växte till i samband med att elektrifieringen utvidgades till hela församlingen. Det blev en del pengar över från den köpta till den levererade elektriciteten. Varje år skänkte elverket en summa pengar till försköningsföreningen just till försköning av samhället. År 1964 hade försköningsfonden en kassabehållning på över 21 000 kronor. Samtidigt hade elverket ganska skralt i kassan varför försköningsföreningen lånade ut 18 000 kronor till elverket som tidigare skänkte pengar till försköningen!
Vid denna tid ökade elförbrukningen hos kunderna varje år och detta medförde bekymmer för elverket. En utbyggnad av nätet och transformationer var nödvändigt och elverket förberedde sig att att ta lån för att täcka dessa stora kostnader. Eller sälja elverket?
År 1972 beslutade Andelsföreningen Vittsjö Elverk att sälja föreningen till Sydkraft inklusive den förrådsbyggnad (snickerifabrik) som fanns vid Kvarngatan. Sydkraft var inte så intresserad av denna byggnad varför Elverket erbjöds köpa tillbaka den en krona!

STIFTELSEN VITTSJÖ FÖRSKÖNINGSFOND
Elverket hade nu god ekonomisk balans och försköningsfonden hade en ljus framtid. Då beslutades att bilda Stiftelsen Vittsjö Försköningsfond. Bekymmer fanns då försköningsfonden varken var bildad eller registrerad hos länsstyrelsen, likväl hade föreningen sålt elverket till Sydkraft. Genom goda interna kontakter påbörjades en intensiv verksamhet att bilda föreningen.
Styrelsen vände sig till ortens hantverksförening och erbjöd dem att utse en styrelse för Stiftelsen Vittsjö Försköningsfond. Hantverksföreningen var tveksam till förslaget då det ansågs medföra stora, även ekonomiska problem.
Elverksstyrelsen blixtinkallades och erbjudandet till Hantverksföreningen återtogs. Elverket lät erbjudandet vandra till Vittsjö Turistförening som tacksamt tog emot erbjudandet och därmed bildades Stiftelsen Vittsjö försköningsfond 1972.

Stiftelsen hade nu en del pengar att förfoga över. Elektrisk belysning monterades vid Gåsadammen, vägen till Sjöstugan och fornstugan. Scoutkåren fick ett årligt anslag för att hålla rent vid badstränder och vid gatorna.
Under senare år har försköningsfonden bland annat låtit sätta upp informationsskyltar om sevärdheter och välkomstskyltar vid infarterna till kulturorten. ”Trekanten” har fått sin Snapphane. Belysningen på Gustav Adolfsbron och avståndspelare (vägvisaren) vid Pågatågets hållplats har tillkommit på initiativ från försköningsfonden. Vid uppfarten till Sjöstugan kan skådas ”Hoppet” en karp som tar ett luftsprång.

Avståndspelaren (Vägvisaren) vid hållplatsen för bussar och tåg.

Under sommartid planteras blommor vid fondens attraktioner på de platser det är lämpligt. Glasburkar med ”äkta” Vittsjöluft har åter lanserats. Det var dock på 1970-talet som Lions Club var först ut med denna attraktion som sedan har plagierats.

Numera är det Turistföreningen som utser fem ledamöter till Vittsjö Försköningsfond. Ordförande i Försköningsfonden just nu är Eva Andreasson.