Inget solo eller körsång på julottan

Skriv ut

"Kulturorten". Besökarna på Julottan i slutet av 1930 talet hade väntat sig kyrkokörens medverkan. Så blev det inte. Kyrkokören hade tidigare år medverkat i Julens sånger på Julafton samt deltagit med sång under Julottan men så blev det inte detta år.
Dåvarande kantorn hade skriftligt begärt att få sjunga solo på Julottan. Detta avslogs från kyrkorådets sida som beslutade om kyrkokörens medverkan. Kyrkokören hade i god tid övat in psalmerna till Julottan under biträdande organist ledning. Ordinarie kantor skulle på Julottan tjänstgöra i Bjärnum men ej i Vittsjö. Där skulle biträdande organist tjänstgöra.
Då kantorn fick avslag på sin ansökan att sjunga solo kände hon sig förhindrad att leda kyrkokören på Julottan. Biträdande organisten var villig att leda kyrkokören på Julottan men denna begäran avslogs. Ordinarie kantor förklarade att om kyrkokören skulle sjunga på en gudstjänst fordras en sakkunnig ledning!!
En för tillfället sammansatt barnkör ”fick lov” att från koret sjunga När Juldagsmorgon glimmar. Hos kyrkokören var besvikelsen stor då de ej fick sjunga på Julottan.