Verums Folkblad utkom med ett nummer

Utgivare var nykterhetsorganisationen Logen 1186 Vårblomman i Verum till förmån för Folkbiblioteket. Lösnummerpris var 25 öre.

I en artikel talas det om de brännerier som en gång fanns i Verum. Brogårdens och Maltseröd var de främsta men där fanns också Brogårdsbygges, Tappavitt och kyrkokrogen. På den tiden dracks det tydligen ganska hejdlöst i Verum och för att stävja detta ohämmade supande bildades en nykterhetsförening, Vårblomman. Den som ville ha gott anseende och någorlunda heder skulle absolut inte vara nykterhetsvän.

Någon ansåg att nykterhetslogen borde betala 68 kronor om året i någon form av elavgift då möten alltid hölls på kvällarna! Vidare tipsades om den som hade helskägg borde vara nykterist annars kunde han få halva prydnaden bortklippt under en fylla. (Detta har faktiskt hänt, tämligen nära gränsen mot Vittsjö). I flera sammanhang nämns Vettlösa = Verum.

Kyrkoherden i församlingen var sannerligen ingen ivrare för nykterhet. Vid ett husförhör frågade han Johannes om han brukade dricka?

-Nej inte nämnvärt så jag har tänkt skriva in mig som godtemplare, svarade Johannes.

-Nej, nej, svarade kyrkoherden. Käre Johannes bliv hellre drinkare.

På annonssidan annonserade en handlare i Torraskog att han tänkte sig gå med i nykterhetsrörelsen då hans handel med öl inte sågs med blida ögon.

Den som önskade komma med i "skvallerkärringarnas krets" torde anmäla sitt intresse till P.S.

Fattiggården i Skamlösa annonserade att de bytte ut vetemjöl mot havremjöl.

En flicka i åldern 18-70 kunde få anställning vid försörjningshem där lyse saknades. Förutsättningen var att hon var något kunnig i matematik samt kunde laga god mat till sig själv.

Det var en hel del boende i Verum som direkt kunde identifieras fast namn och byanamn hade förvanskats.

Redaktion och expedition var förlagt till Maltseröd. Inofficiell redaktör var signaturen Malve (MALseröd Verum). Sedermera även känd under denna signatur i Norra Skåne.

Direkt ur Verums Folkblad/epe

Top