KOSTALLET BLEV ATELJÉ

Skriv ut


Sedan Gunnel hälsat välkommen framförde HÄB-kören (hellre än bra) från Farstorp ”Sången väller fram som en ström”. Körens musikaliske ledare Anders Lennartsson berättade hur kören bildades.

– Det var för cirka 9 år sedan vi bildades på initiativ av dåvarande prästen Elisabet Lindow som menade att alla kan sjunga. Hon saknade en kyrkokör så vi antog utmaningen och här är vi klädda i linneväst och så något lila då det är Gunnels favoritfärg.
– Vi menar själva att vi framför avancerad folksång och sjunger inte i stämmor. Det viktigaste är att vi själva har roligt och kan vi dessutom glädja någon lyssnare så är det bara bonus. Och en hel del tycks gilla oss. I helgen blir det framförande på hemvändardagen i Farstorp och den 5 september är vi på spelmansstämman i Hästveda, för att ta några exempel.
Mycket passande fortsatte HÄB-kören med psalm 782. Det var ju sakral konst som ställdes ut i kostallet den här kvällen. 56 skånska konstnärer fanns representerade på väggarna. Den jag fann mest framträdande var Ingvar Holms målning av kyrkan i Norra Åkarp.

Kyrkan i N Åkarp av Ingvar Holm


– Jag är mycket lycklig denna kväll, fortsatte Gunnel. Tänk att här i detta kostall från 1880-talet stod korna med foderbordet i mitten. Jag har försökt att göra renoveringen pietetsfull och bevarat t.ex. grunden i gråsten och teglet från Mala. Fönstren med sina sex rutor är också ursprungliga, om än lite uppfräschade. Men allt är inte färdigt. Det skall t.ex. bli en kaffehörna där borta och så har jag en överraskning som ni får vänta på.
– Den tilltänkte invigningstalaren Ingvar Holm var förhindrad att komma men hälsar alla, beklagade Gunnel Götesdotter. Därför ringde jag igår styrelseordföranden i vår intresseförening, Åke Lind. Tack för att du kom!
– Jag fick överraskande frågan om jag ville inviga kostallet och funderade ett tag, men så fick jag löftet av Gunnel att jag fick säga vad jag ville och det tänker jag göra.

 


Åke Lind invigningstalar

Åke Lind berättade om sin bakgrund i Landstinget och att han där för cirka 35 år sedan mötte Ingvar Holm och att de därför också har en gemensam beröringspunkt. Han berättade också om en tidig kulturgärning då han för landstingets räkning inventerade kulturen i Kristianstads län.

– Birgit Nilsson var faktiskt vår största attraktion då, men jag granskade också byggnader av kulturellt värde och gläds när vi idag fått ytterligare en i detta kostall. Gunnel! Du sade att du är glad och du skall vara glad för du har uträttat något stort. Du har skapat denna fina ateljé, nu i fyra etapper. Du har sålt av andra egendomar och bor med maken Staffan inne i själva ateljén för att kunna hyra ut mansgårdsbyggnaden. Men jag vet ju att konsten är ditt liv, Gunnel.
– Gunnel! Du har sagt att jag får ju säga vad jag vill och det tänker jag göra. Jag tycker du skall tänka mer på att plocka in pengar och inte vara så snäll och bjuda besökarna på både det ena och det andra, alldeles gratis. Med de råden till dig så inviger jag kostallet som därmed blir ett viktigt tillskott i Skånes kulturlandskap.


Ateljé Götesdotter välkomnar med de gamla stallfönstren pietetsfullt bevarade

Åke klippte av det blågula bandet varefter HÄB-kören fortsatte sjunga. Därefter talade Christer Wall från Östra Göinge konstförening.
Gunnel Götesdotter har med stöd av sin make Staffan Örneskans ökat det kulturella utbudet i bygden på ett imponerande sätt.

 

 

 

Ingela Hansson, Else Mårtensson och Gertrud Selander från Medborgarskolan samarbetar med Gunnel och ser fram mot flera gemen- samma projekt.

 

 

 

 

Majestätiskt står det där, Kostallet som blev Ateljé, på gråstensgrund och med Mala-tegel i väggarna.

 

 

 

Några av de 56 skånska konstnärernas sakrala verk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gunnel Götesdotter