Boktips - JUDAS av Amos Oz

Skriv ut

JUDAS av Amos Oz (2017).  
Amos Oz är ju en författare som ständigt är aktuell i nobelprisdiskussionerna – även om det nu inte kommer att delas ut något nobelpris i litteratur i år - och att han är en bra författare visar han här.

Romanhandlingen utspelar sig i Jerusalem i slutet på femtiotalet eller början på sextiotalet någon gång och är en mångfacetterad/mångbottnad historia. Det handlar om religion, det handlar om staten Israels tillkomsthistoria och det handlar om någon sorts kärlek .

Huvudpersonen heter Schmuel! Schmuel är universitetsstuderande och håller på med en masteruppsats, ( ”Judiska aspekter på Jesus” ), när han, i romanens början, drabbas av inte bara en, utan två rejäla motgångar:

För det första beslutar sig hans flickvän, Jardena, för att lämna honom – hon tänker återvända till sin före detta pojkvän och gifta sig med honom.

För det andra går faderns firma i konkurs och när den gör det – och fadern inte längre kan sända sin son det sedvanliga månatliga bidraget – måste Schmuel avbryta sina studier. Vad skall han nu ta sig till? Lugn, bara lugn, rätt snart gör slumpen att Schmuel får nys om ett jobb som sällskapsherre åt en äldre kulturellt bildad, men rörelsehindrad, mansperson.

Tanken är att de två, Schmuel – för han får jobbet - och den rörelsehindrade herren, skall föra bildade och intellektuella samtal med varandra, fem timmar varje dag. I övrigt är Schmuel fri att göra vad han vill. Schmuel får ett eget rum i huset och sköter sina uppgifter som sällskapsherre utan anmärkning. ( Ständigt återkommande samtalsämnen är sionismen och staten Israels tillkomsthistoria. )

I huset bor också den rörelsehindrade gamle gubbens svärdotter, ( Atalia ), en på något sätt gåtfull kvinna som Schmuel blir betuttad i, fastän hon väl är dubbelt så gammal som han själv ….

Ja, så ser själva romanupplägget ut. Sedan kan jag också nämna att man på bokens baksida – i själva baksidestexten – hittar följande fråga: ”Var Judas svek i själva verket en kärlekshandling som kom att utgöra förutsättningen för kristendomens spridning över världen?”

Schmuel har en intressant teori där. Läs och begrunda.