Lördagskåseri...

Rubrik i Norra Skåne: Det var på den tiden då polisens radiotrafik kunde avlyssnas. Sent en kväll 1975, vid 22 tiden rapporterades om inbrott i Tyringe. 

Det var inte aktuellt men då tjuven upptäcktes var han och efterföljande polisbil på väg mot Vittsjö. Kvällen var dimmig, mycket dimmig varför polisbilen inte vågade hålla samma fart som den flyende vilken stundtals körde med släckt belysning. Då blev det intressant. Det var också före mobilens intåg men jag hade kommunikationsradio hemma samt i bilen.

Jag instruerade min fru att låta båda anläggningarna var i gång och körde snabbt ner mot centrum. Vid järnvägsstationen upptäckte jag den flyende bilen. Då kallade jag upp frun via min radio och hon ringde polisen i Hässleholm. För säkerhets skull vände jag för att kontrollera registreringsnummer. Hela tiden hade frun telefonkontakt med polisen som då kunde höra mitt samtal i radion. Då jag i sakta fart fortsatte norrut och kom till blomsterbutiken. Då passerade den flyende bilen mig med släckt belysning. Jag rapporterade till frun och kunde höra mitt samtal i polisradion. ”Nu krockade han in i vägräcket vid Bäckabro”! Min rapport sändes direkt i polisradion. Tjuven hoppade ur den krockade bilen och sprang norrut.

Snart kom den första polisbilen till platsen och eftersök av den flyende började. Även redaktionen på Norra Skåne kunde följa händelsen. Eftersöket gav inget resultat. En polis från Kristianstad var ensam i fordonet varför föraren frågade om jag kunde följa med som kände platsen. Vi åkte omkring en god stund utan att upptäcka något intressant.

Jag tog min bil och åkte mot bostaden. Då jag passerade pensionat Trobeck stod där en ensam karl på trappan. Jag åkte runt ett kvarter för ytterligare kontroll. Då kom taxi och hämtade upp mannen. Det verkade intressant varför jag vid hemkomsten genast ringde polisen. (Detta var tack och lov före 114 14!). Taxi i Vittsjö hade av polisen blivit anmodade att inte ta emot något uppdrag men det gällde en körning till Höör och det gav några slantar!

Snart kunde jag i bostaden i polisradion höra att samtliga patruller fick besked att åka mot T4. Där upprättades depå med flera polisbilar. En polisbil åkte norrut och mötte då den beställda taxi. Föraren av taxi började tänka till och fick kalla fötter! Kan det vara han som sitter bredvid mig?
Rapporten fortsatte att nu närmar sig taxi med den misstänkte. Var försiktiga. Han kan vara beväpnad, ljöd det i polisradion. Den misstänkte greps och jag kunde krypa till sängs då klockan var 02.30!

På den tiden kunde ganska sena kvällsnyheter komma i tidningen några timmar senare. I dag är sådant förhållande otänkbart att nattchefen kunde hålla pressarna stilla tills sista nyheten kom med. Det är enbart www.vittsjobjarnum.nu som kan publicera hett stoff några minuter efter händelsen!

Top