I dag är det 55 år sedan vi övergick till Högertrafik

VITTSJÖ. Höger om! I dag den 3 september är det 55 år sedan högertrafik infördes i avlånga Sverige. I dag är det ett antal äldre personer som var med den händelserika dagen. Kåsören kommer att ge upplevelser och händelser före, under och efter den 3 september. Några månader före omläggning fick kåsören ”förmånen” att åka över till Danmark med kamrats bil med våra respektive. Färden till höger blev utan problem.

Detta vägmärke fanns lite varstans som en påminnelse.

På den tiden var kåsören flitigt engagerad inom MHF. Några veckor före omläggningen sattes skyltar och anslag upp utmed vägarna att den 3 håller vi till höger! Broschyrer delades ut vid många samlingar och informationsmöten hölls för att göra övergången så smidig som möjligt.

För säkerhets skull fanns denna skylt i vägfattiga Norrland.

Alla de skyltar som var uppsatta på vänster sida av vägbanan måste flyttas över till höger sida då det var totalstopp för all trafik klockan 01- 05. På den tiden var kåsören ledamot i Trafiksäkerhetskommittén i Vittsjö samt Trafiknämnden i Hässleholm där det var god kontakt med ordföranden, polismästare Per Gromark. Kåsören fick skriftligt godkännande av Gromark att färdas med bil och flytta skyltar från vänster till höger då det var totalstopp för all trafik! Kåsören talade om detta till Trafiksäkerkommitténs ordförande i Vittsjö som svarade att även han fick lov att köra under totalstoppet. Han måste kontrollera att ingen eldsvåda fanns inom brandkårens släckningsområde! Han lovade anmäla om någon körde under tiden!

Ännu var det några minuter kvar med totalstopp för vänstertrafik

Tillsammans med en bekant gav vi oss ut vid 02-tiden och började flytta skyltar. Snart hördes i dåvarande polisradio att någon hade anmält olovlig körning. Vi intog strategisk plats där vi på avstånd kunde se polisbilen. Av en ”händelse” lyckades vi möta polisbilen intill anmälarens bostad där han stod på balkongen och gnuggade händerna i förtjusning. Vi stannade då vi mötte polisbilen och en polis vevade ner rutan i dörren och sade -”Jaså är det du, bara kör”! Anmälare försvann hastigt in till bostaden! Klockan 04.50 skulle fordon med handkraft föras över till höger körbana!

Lastbilen är lastad för färd till Landskrona.

På den tiden var kåsören anställ som chaufför hos en åkare i Vittsjö. Måndag den 4 september körde jag till Landskrona med bil och släp lastad med trävara. Inga problem med en hastighet max 60 km/tim. Gödning till lantbrukarna hämtades i Landskrona. Färden fortsatte till Helsingborg där utsäde hämtades till SLL. Samma tur fortsatte på onsdagen utan problem då kåsören hade ett genomskinlig H i blickfånget på vindrutan. Först på torsdagen satt åkaren bakom ratten. Det hade varit försmädligt för honom om just han orsakat någon fadäs.

Vänster gällde men H var förberett med stopplinje för högertrafik.

Kåsörens första återfall till vänstertrafik inträffade i Malmö några dagar efter H då jag ”planerade” köra till vänster vid en trafikdelare. Inga större problem då medtrafikanter hoppade ur sina fordon och dirigerade trafiken att jag kunde backa med bil och släp cirka tio meter för att komma på rätt sida! Inga knutna nävar utan alla var på bästa strålande humör. Tänk om det varit så i trafiken i dag?

 Fortfarande gällde V mot Verum.

Nästa återfall? Hände en tid efter dagen H. Jag besökte en bekant där jag tidigare varit åtskilliga gånger. Jag körde in på tomten och backade ut mot vägen liksom tidigare gånger. Innan jag kom ut på vägen måste jag stanna. Den gamla rutinen fanns kvar att backa ut på vänster sida! Efter någon tankeverksamhet insåg jag att nu är det högertrafik.

Några veckor efter H kom kåsören med lastbil på Hårsjövägen. På en raksträcka upptäckte jag ”N:s” personbil som lugnt och städat färdades på vänster körbana. Jag stannade i god tid och talade om för ”N” att det var högertrafik. Den gamle mannen nickade förstående, svängde förbi lastbilen och fortsatte sedan åter på vänster sida. Jag ansåg mannen var en trafikfara och några timmar senare kom polisen och omhändertog mannens körkort.

Not: Ovan artikel har inget samröre eller synpunkter inför aktuell propaganda till närliggande valrörelse!

 

Top