Vem var Ola Persson Kämpe?

VITTSJÖ. Ola Kämpe vad född Persson men vid inträde i militär tjänst tilldelades han namnet Kämpe. Ola var den förste i Vittsjö församling som uppnådde 100 år. Han var född den 21 mars 1803 och avled den 15 oktober 1903. Sannolikt den allra förste i församlingen som uppnått denna ålder även räknat tillbaka.

Ola uppvaktades med denna kudde på 100 års dagen. Kudden finns i förvar hos ättling.

Ola Kämpe var född på ett torp i Hästhult som han byggde på 1860-talet. Ola var skicklig tillverkare av laggkärl samt duglig timmerhuggare. Ola lär också skjutit en varg med sin mynningsladdare.

 

Ola kämpes mynningsladdare som nu finns i förvar hos en ättling till Ola.

Där Ola Kämpes torp var beläget kallas i dag för Kämpelyckan, Torp nr 74 i Ernst Paulsson bestseller: ”Torp och torpare i Vittsjö socken”. Det finns bilburen farbar till torpet, delvis på privat skogsmark som ägs av Gösta Olsson, Hästhult.

Det första Kjempeloppet med start i Emmaljunga 1980.

Hästhult AIK arrangerade under flera år Kjempeloppet på skidor och loppet passerade givetvis Kämpelyckan. Arrangörer var Emmaljunga GIF, Hästhult AIK och Vittsjö OK. Loppet passerade 15 byar inom socknen, bl a Kraxeboda,  Skinnaretorp, Kristenstorp, Lönsholma, Hästhult, Hårsjö och Lehult.

Ola Persson Kämpe var den första hundraåringen i Vittsjö.

Den förste församlingsbon som blev mer än 100 år var Ola Persson Kämpe som avled 1903. Den som uppnått högst ålder var Jenny Persson, 106 år och 258 dagar. Hon avled 2013, följd av Olga Pålsson som blev 106 år och tre dagar gammal. Hon avled 1997. Hittills har 27 församlingsbor blivit över 100 år.

Ola Persson Kämpe gravplats tillsammans med dottern Helena.

Församlingens förste 100 åring var Ola Persson Kämpe

Vittsjö blev känt i hela landet för något år sedan då både lokal- och rikspress ägnade spaltmetrar åt att berätta om de många hundraåringarna i Vittsjö. Snart började andra orter att göra anspråk på ”första platsen” i åldersligan. Anledningen till att det fanns så många hundraåringar i just Vittsjö var att bygden låg inom den så kallade blå zonen där det fanns och har funnits många personer som uppnått 100 års levnad eller mer. Faktum är att Vittsjö i varje fall ligger i topp med 27 personer som uppnått 100 år eller mer sedan 1900-talets början.
Första 100-åringen på 1900-talet var Ola Kämpe som blev 100 år och 249 dagar gammal. Han är begravd på Vittsjö kyrkogård.

 

 

Top