God Jul alla Portalens läsare

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Så har vi återigen nått fram till julafton och vi fick faktiskt en vit jul i år med några centimeter snö som vackert lyser upp midvinternatten.

Verums kyrka i vinterskrud

Julafton är en kristen högtid som inleder julen. I den västkristna världen infaller julafton den 24 december och firas framförallt i Danmark, Finland, Norge, Polen, Portugal, Sverige och Ungern samt i vissa delar av Schweiz, Tyskland och Österrike. I de ortodoxa kyrkor som följer den julianska kalendern firas julafton 5 eller 6 januari.

I länder såsom Irland, Italien, Storbritannien och USA är det istället juldagen den 25 december som är huvuddagen för firande med traditionell julmat och julklappar.

Kyrkligt sett är julafton endast aftonen den 24 december. Detta grundar sig i olika sätt att dela in dygnet. Detta går tillbaka till den judiska kalendern, där lördagens sabbat börjar redan på fredagkvällen. Detta synsätt baseras på Bibelns skapelseberättelse: "Och det blev afton och det blev morgon, den första dagen." (1 Mos 1:5).

Kyrkan har tagit över denna tideräkning och anser att söndagen börjar på lördag kväll – helgsmål. På samma sätt börjar även helgdagarna kvällen innan, varför juldagen alltså börjar på aftonen före – julafton. Julaftonen, julnatten och juldagen är alltså kyrkligt sett samma dygn. Den kyrkliga indelningen är i Sverige idag inte särskilt känd, varför benämningen "julafton" kommit att uppfattas beteckna hela dygnet 24/12, och julaftonen och juldagen därmed kommit att uppfattas som två olika dagar.

Därav har det även uppkommit att man i en del länder firar jul på julafton, i andra länder på juldagen. Kyrkligt sett är det dock samma dag och samma fest.

Källa: Wikipedia