Pressfotograf visade fotokavalkad i Markaryd

Skriv ut

MARKARYD. Rickard Nilsson, pressfotograf från Hässleholm, redogjorde och visade bilder från ”Mitt liv som pressfotograf - en bildmässig kavalkad under 40 år" i Gula Huset i Markaryd med Markaryds Föreläsningsförening som arrangör.

Rickard inledde med att spela ett musikstycke och presentera sig själv. Han berättade, att hans uppväxttid var i Ljungbyhed, men att han som vuxen arbetat på Kristianstadsbladet, Kvällsposten, Aftonbladet samt Bildbyrån i Hässleholm i 15 år för att nu ha egen fotofirma i Hässleholm.

Hans första serie i bildvisningen omfattade ett antal bilder på Carola Häggkvist, då hon sjöng "Främling" i Mellofestivalen på Palladium i Malmö. Ett falskt rykte spreds, att han hade en relation med henne.

Rickard fortsatte med att visa pressbilder på sjuksköterskor under tiden för Covid-19. Han nämnde att de verkligen var värda att hylla för sina arbetsinsatser. Många hade upp till 100 timmars övertid/månad.

Ögonblicksbilder ger oftast bäst bilder, när fotoobjektet inte är medveten om händelsen.
Därmed presenterade han bilder på ett 15-tal idrottsmän. Först visades från 70-talet Ingemar Stenmark, som uttalade: "Ju mer jag tränar, desto mer tur får jag".


Kajsa Bergqvist kom med på bild, när hon slet av sig hälsenan vid höjdhopp i Båstad och grimaserade starkt. Som bevis på bildens betydelse var när Kvällsposten skickade ut honom till Landskrona IP för att fotografera Henke Larsson, vilket var viktigare än att få med fotbollsresultatet. Jan-Olov Wallner och Jörgen Persson hade han med på bild.
Wallner var ju oerhört populär i Kina och kallades "Chang Quing Shu" eller på svenska "Det evigt gröna trädet".

Rickard Nilsson nämnde, att fotografera betyder "Måla med ljuset" och slängde ut en brandfackla: "Är alla fotografer?" Efter publikens fundering blev svaret: Nej!

Han förklarade, att den som är fotograf är den som får ett uppdrag att plåta.

Han fick ett uppdrag att åka till Pakistan på fotouppdrag och berördes oerhört starkt av barns situation, då små 8-åriga flickor inte fick gå i skola utan giftes bort med äldre män i 70 - 80-årsåldern, speciellt på landsbygden, trots att detta är förbjudet. - Vi måste vakna upp. Detta är fruktansvärt att uppleva, poängterade han.

Rickard tycker bäst om att fotografera människor. Han vill inte plåta fyrfota djur eller fåglar. Han har inte tålamod att sitta och vänta på att objektet ska dyka upp.

I Lund tog han för några år sedan en bild på påven vid dennes besök i Lunds domkyrka och en vindpust slet av huvudbonaden. Denna bild såldes och publicerades i 197 länder.

Politiker är oftast tråkiga att fotografera, när de står i talarstolen. Bäst är före eller efter talet. Fd språkröret Gustav Fridolin tog han bild på, när denne servade dottern Maja vid Bäckabro i Vittsjö.

Avslutningsvis presenterades ett antal flygbilder tagna på marken och i luften i hans uppväxtort Ljungbyhed.

Traditionellt avtackades föredragshållaren av ordf Alpo Persson med en Markarydsbygdenbok.