SEVÄRT I VITTSJÖ 9

Skriv ut

Det är dags för nionde delen i Ebbe Perssons artikelserie: Sevärt i Vittsjö. Tre gamla stugor eller torp faller under denna artikel om sevärt i Vittsjö.

UGGLETORPSSTUGAN

 

Uggletorpsstugan kallades förr i tiden för Fornstugan då den kom till platsen år 1925 och återuppfördes ett par år senare. Stugan ligger utmed Strandvägen uppe på en kulle med utsikt över Vittsjöns Viken.
Uggletorpsstugan är byggd 1725 då den uppfördes i Uggletorp, söder om Vittsjö, intill gränsen mot Norra Åkarp. Stugan skänktes till dåvarande Fornminnesföreningen i Vittsjö av dess ägare Zander Nilsson. Stugan är inredd i autentisk 1800 tals miljö med kök, kammare och kistkammare. På vinden finns utrustning för linhantering och på stugans gavel finns en vällingklockan som brukas till sammanringning vid friluftsgudstjänster. Ett ”dränglyft” från annan plats finns i vagnsskjulet.
Uggletorpsstugan ägs av Hässleholm kommun men förvaltas av hembygdsföreningen.
Bilden visar Uggletorpsstugan vid Strandvägen.

HEMBYGDSSTUGA

 

I Emmaljunga finns hembygdsföreningens egen stuga utmed vägen mot Bökholm. Stugan är en byrestuga, inte att förväxla med en ryggåsstuga. Stugan är flyttad till platsen omkring 1890, varifrån är okänt. Stugan var bebodd ända till 1945 och hembygdsföreningen fick stugan som gåva av ortens NTO-förening 1978. I stugan har funnits ambulerande skola och där har även hållits religiösa samlingar. Utöver hembygdsföreningens samlingar flera gånger varje år kommer andra föreningar för att utnyttja stugan som möteslokal.

TIDEMANSTORP

 

Tidemanstorp är den sydligaste byn i Vittsjö församling och har nu ingen fast befolkning. Torpet byggdes 1819 och ärvdes efter hand av släkten. Sist boende var Sven Persson som flyttade till ålderdomshem 1956. Torpet och lösöret såldes på auktion 1958 då dåvarande hembygdsnämnd förvärvade torpet med tomt samt en del lösöre. Skötsel och förvaltning sköttes i flera år främst av ganska närboende och nu bortgångne Charles Kjellkvist. Wittsjö hembygdsförening övertog skötseln av torpet i slutet av 1970-talet.
Årligen hålls höstagille samt friluftsgudstjänst vid torpet som även är ett utflyktsmål. Skåneleden passerar förbi torpet (Info:0451-225 63).