Köade för rökfritt Bjärnum.

 

Kontraktskrivning
Kvällen inleddes med kontraktskrivning för dem som lovar att hålla sig rök- och snusfria under hela högstadietiden. Köerna med 7-klassare och deras anhöriga var tidvis långa. Det krävs medverkan av elev, anhörig och lärare då man skriver kontraktet. Alla skall hjälpas åt att uppnå rökfrihet. Nolltolerans gäller.
Eleverna får ett medlemskort som bevis på att de deltar i projektet. Om någon bryter mot reglerna så dras kortet in direkt. Håller man sig rök- och snusfri under en ny period så kan man få kortet tillbaka. En morot är att kortet ger rabatter i en del butiker, matställen och nöjesplatser.
Redan första kvällen skrev drygt 80 % av eleverna på kontraktet. Fler tillfällen kommer så förväntningarna är att några av klasserna blir helt rökfria


Föräldrainformation
Sedan samlades de vuxna i den nyrenoverade aulan. Skolans nye rektor, Håkan Arvidsson, presenterade skolans personal liksom Fältgruppen från Hässleholm som stödjer skola, elever och föräldrar i tonårsfrågor.
Håkan presenterade tre löften från skolan:
•    Vi skall ge eleverna intressanta lektioner
•    Eleverna skall få prova olika sätt för lärande
•    Vi ger tydliga regler och ställer krav på eleverna
Igengäld menade han att skolan bara är en part i lärandet. Hemmet är minst lika viktigt.
– Låt oss säga att vi delar ”fifty-fifty”, sa han . Vi hjälps åt så att eleverna:
•    Ger allt en chans
•    Jobbar med skolarbetet både i skolan och hemma, d.v.s. läxläsning
•    Försöker vara en bra kompis.
Skolans hemsida ger ökad insyn
Judith Tomasino är ansvarig för skolans hemsida på  http://www.hassleholm.se/bjarnumskola
– Där hittar ni massor av information. Vi lämnar information om provtider, läxor och mycket annat, säger Judit då hon visar startsidan på aulans ”storbildskärm”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökarna blir genast aktiva och ställer frågor som får sina svar. Därefter följer föräldrarna klassernas mentorer ut till klassrummen.
Jag förstår Ulla Kristofferssons kommentarer. Så var det inte i skolan på 50-talet!

Top