Kotte är Vittsjös första ledarhund

Skriv ut

Vittsjö. Kotte är en vacker 4-årig schäferhanne och den första ledarhunden i Vittsjö. Matte är Anna-Lena Päkkilä och hon är synskadad sedan barnsben. Hon är inte helt blind men har mycket nedsatt synförmåga. Anna-Lena har haft ledarhundar tidigare men Kotte är hennes nya vän.
Anna-Lena besökte seniorerna på Linden i dag, torsdag, för att berätta om Kotte och hur vi skall uppföra oss när vi möter dem ute i byn. Men först berättade hon hur det går till att ”bli med ledarhund”. Först krävs det att man är gravt synskadad, bra rehabiliterad, klarar sin egen livsföring och helst också ha ett bra orienteringssinne. Sedan tar byråkratin över och det börjar med att en ögonläkare utfärdar ett intyg om synförmågan. Därefter får man så småningom en kallelse till hundskolan i Stockholm för en informationskurs.
-    Efter den introduktionskursen är man otroligt ivrig och väntar spänt på att telefonen skall ringa och man får höra någon säga ”nu har vi en hund till dig”.
Sedan kommer bekantskapsperioden och då skall hund och i detta fallet matte lära känna varandra, gå med koppel och sele och detta tar ungefär 14 dagar och detta sker oftast i grupp. Men Anna-Lena är också allergisk och tål inte labradorhundar, vilket är en vanlig ras på just ledarhundar, så hon fick ”privatundervisning” hemma av instruktören Lennart Jönsson. Ni har kanske stött på dem ute i byn när de varit ute på sina träningsturer? De skall också bli bekanta med omgivningen och lära in olika sträckor – dock inte alltför många åt gången – och detta måste för både hundens och hundförarens skull ske vid flera tillfällen.
Den vita selen än en ledarhunds ”arbetsredskap” och om du möter Anna-Lena och Kotte  ute i byn så får du jättegärna prata med Anna-Lena men du får inte klappa, prata med eller ge Kotte godis. Då är risken stor att han och Anna-Lena tappar kontakten med varandra. Om du själv dessutom har en hund med dig så skall du gärna prata med Anna-Lena och snabbt tala om att du också har en hund med dig men inte låta din egen hund komma i kontakt med Kotte. Detta är mycket viktigt för oss alla att komma ihåg för då hjälper vi dem båda.
En ledarhund får som regel tas med in på restauranger och i matbutiker – ja, de flesta platser är tillåtna om bara chefen på stället tillåter det.
Men, säger Anna-Lena, här i Vittsjö har det inte varit några problem. Alla har varit så förstående och hjälpsamma och det gör det ju mycket enklare för mig. Ett problem – inte bara i Vittsjö – är dock att alla inte respekterar den vita käppen.
Anna-Lena berättade också att hon inte är ägare till Kotte utan har dispositionsrätt, vilket innebär att om hon på något sätt inte sköter Kotte till belåtenhet så hämtas han tillbaka och även om de bara ”känt” varandra en kort tid så har de blivit bästa vänner.
Trots sitt stora handikapp lever Anna-Lena ett aktivt liv. Hon har i dag ett arbete på AIH – Assistans i Hässleholm – för hushållsnära tjänster, ett arbete som i dag är en praktikplats men som i januari blir en tillsvidareanställning. Sedan är hon ordförande i Synskadades förening i Hässleholm och styrelsemedlem i Vittsjö Skytteförening där hon ansvarar för elektronskyttarna.

 


Anna-Lena avtackades med en vacker blombukett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kommer att möta dem ofta i byn – Anna-Lena och Kotte