PREMIER UTDELADE I VERUM VERUM

Verum. Nilla och Axel H Pettersson i Verum donerade hela sin förmögenhet till Verum församling då den siste av makarna avled 1969. Bland annat skulle räntan från en del av förmögenheten delas ut till elever i sjätte klass, bosatta i Verum. Efter permutation blev bestämmelserna att prov skulle ske i matematik, historia, geografi och orienteringsämnen.

I år var det endast två elever i Verum som slutade
sjätte klass, Julia Eliasson och Rasmus Rosén.
Här vid donatorernas gravplats.

Utdelningen av premierna skedde i samband med sommarkvällsmusik i Verum kyrka där Robert Karlsson spelade klassisk musik på gitarr. Han började med en Spansk melodi och fortsatte med inslag från fyra olika länder. Den klassiska musiken föddes i Spanien 1828 och kom till Sverige 1950. Musikern fortsatte inspiration från Skotsk Folksång. Anders Paulsson från kyrkorådet, som förvaltar donatorernas donation talade och de två premiemottagarna Julia Eliasson och Rasmus Rosén kallades fram för att motta premierna. Dagen till ära firade Julia sin födelsedag och båda ungdomarna fick även blomster. Sammanlagda premiesumma till de båda ungdomarna var 6 600 kronor. Frågorna till provet hade sammanställts av rektor Per Bengtsson.

Efter andakt av Carl Olof Danielsson blev det ytterligare ett par musikstycken. Musikern fick blå/gula blomster för sin medverkan och bjöd på ett extranummer. Vid makarna Petterssons gravplats lade Anders Paulsson ner en blomstergrupp och sammankomsten avslutades med Härlig är jorden.

Top