VÄSTERSOCKEN TÄNDE JULGRANEN

VÄSTERSOCKEN. Då provinsen Västersocken byalag kallade till julgranständning kom folk från hela provinsen och även ”utomboende” besökare samlades intill ”stortorget” i Hågnarp där årets julgran fanns på plats.

Den tidiga julgranen lyste upp då Västersockens firade.

Provinsen Västersockens byalag proklamerades för omkring 20 år sedan för att ta vara på bygdens intresse. Ingen vet hur många medlemmar det finns i byalaget. Provinsen omfattar sex västra byar ur västra delen av Bjärnum gamla kommun.

Upprinnelsen till Västsockens bildande skedde på en grässlänt. Det fanns en studiecirkel som ställde i ordning den gamla linbastan och vid fika i gröngräset föddes tanken på ett byalag. Snart var Västersockens byalag bildat och omfattar byarna Hågnarp, Hillarp, Torrarp, Skulkarp, Möllarp och Hässleberga. Visserligen finns en styrelse som väljs på två år men det var svårt att få fram vem som var ordförande. Kanske har laget ett språkrör?

Västersockens byalag kallar till samling några gånger varje år. Då hålls bland annat årsmöte, pannkaksbak, korvgrillning och julgranständning.
Byalaget verkar för bygdens bästa och framåtskridande även inom teknikens område. Sålunda är bredband på gång för att hålla kontakten med omvärlden. Fibersektionen håller i trådarna vid denna satsning!

Lite firande i förtid gör absolut ingenting tyckte jäntorna som lyste tillsammans med sina bloss.

Vid samling på ”torget” en åkeräng med naturens skapande av ojämnheter samlade omkring ett hundra besökare för att höra talet till granen, för att smaka på glögg och för att höra lagets egna kör sjunga in advents- och julhelgen.
Talet och lovprisningen till granen förmedlades av Eva Ulmfeldt Månsson som framhöll att granen, och särskilt dess barr hade stor kraft att hålla det onda på avstånd. Visserligen kom julgranen före adventsgranen men kraften från barren har desto längre verkan. Granen kan också symbolisera kraften som förmedlas till byalaget med bland annat avläggande av körkort för motorsåg. Givetvis utbringades ett Göingeleve för byalaget.

Det blev både julvisa och skogsvisa från lagets kör där dragspel anslog tonen.

Granen tändes och sångkören började med Pepparkaksgubbar och naturligtvis kom Du mörka gran. Medan skymningen övergick mer i mörker på ”torget ”blev det visan Goder afton.

Glögg tillhör julfirandet och givetvis bjöd Västersocken på denna dryck.

Festligheterna fortsatte i glöggbaren och vid brasan för korvgrillning.

Top