HÄLDE HÄSTKRAFT PÅ SOPPLUNCH

Skriv ut

 

VITTSJÖ. Hälde hästkraft är något i hästväg. Detta förklarade hästbonden och entreprenör Sigvard Gustavsson från just Hälde i Lilla Frösboholma. Detta skedde vid årets första sopplunch i församlingshemmet. Sopplunchen föregår anförandet och berättelse. Förra årets överskott på sopplunchen tillföll ”Läkare utan gränser”.

Sigvard Gustavsson berättade om hästkrafternas användning inom ”alla” områden.

Kerstin Sturesson inledde med solosång innan kyrklunchen med köttfärssoppa serverades. Sigvard Gustavsson berättade om sin verksamhet med tolv hästar på gården. Första bilden i bildsvepet visade den lille grabben som 1978 trogen följde hästen som drog en vandring till en stifttröska.
Verksamheten utvidgades till plöjning av en åkerteg med häst till rationell vedhantering på gården med hästkraft. Skogskörning med häst både lokalt och på en östländsk ö i Östersjön visades och följdes av berättelse om upplevelserna. Rationell gräsklippning med häst på stora grönområden i Hovdala följdes av bröllopsskjuts med charabang.
Slädföre med tillräckligt snöunderlag är förutsättningen för en färd med bjällerklang och varför inte en tur med fyrspann! Det visade sig med informationen att hästen är oersättlig i alla lägen inte minst då jorden skall förvaltas och inte förbrukas.