LES VID KORSAHÅLA HAR TUSEN BLOMMANDE TULPANER

Skriv ut

VITTSJÖ. Det är betydligt närmare till Korsahåla mellan Vittsjö och Röke än att åka till Holland för att se ett hav av blommande tulpaner.
Det är trädgårdsintresserade Lars- Erik Svensson, alias LES som i år har ett mindre hav men betydligt större än normalodling av tulpaner. I hans trädgård på suterrängmark finns mycket som ingen trädgårdsägare har. I utkanten av odlingen har även nostalgin en liten kulle, en höstack!


Det stora området av tulpaner är nu i sin fägring.

Så snart olika intressen började växa fram var det växter och odling som blev högst prioriterad vid föräldrahemmet i Hästhult. År 1977 flyttade LES till Korsahåla där han nu bor tillsammans med sin Britta. Genast efter flyttningen började anläggningen av trädgården som växte sig allt större i omfång för varje år. Nu är nästan alla tänkbara odlingsutrymmen tagna i anspråk där blommor av olika slag samsas med utrymmet till köksträdgården. Det finns dock plats för en Spansk vildhyacint och många andra blomster.


Pärlhyacinter trivs tillsammans med färgrika tulpaner.

Vid uppfarten till den magnifika trädgården hade LES här om dagen rullat ut en av sina stoltheter, en Agarvepalm som har en livslängd på omkring 50 år. Efter det att livskraften dör har palmen en trädliknande blomstängel på 15 centimeter i diameter. Detta sista levnadsår sprider palmen ut frön för nästa generation. Den stora krukan är placerad på ett chassi från en barnvagn för att lätt kunna flytta den omfångsrika växten.


Agarvepalmen kan lätt flyttas genom transportarrangemanget!

På väg ut till tulpanfältet berättar LES med inlevelse om de olika växterna som finns utmed vandringsvägen och deras egenskaper. En viss kunskap om växtlighet har LES fått till skänks då hustru Brittas fader var trädgårdsmästare. Hela suterrängmarken har planats ut till jämn mark för växterna. Inget skyfall skall spola undan den näringsrika matjorden. De olika platåerna har avgränsats av det som finns till hands! Det kan vara en ”hönsatrappa” eller delar från ett vägräcke eller något annat som passar in i omgivningen. Komposthögen är en ren naturprodukt då växtdelar från höstskörden blir näringsrik mylla. Kunskap är nödvändig för att se olikheter mellan olika sorters tulpaner, till exempel en svart ring i blommans botten.


En av de många varianterna blommande tulpan.

Rhododendron ligger LES varmt om hjärtat. Utmed vägen mot Hästhult har han i ”urskogen” planterat många sådana buskar som snart kommer att ge blomstrig fägring till glädje för vägfarande. Denna växt är synnerligen tålig berättar LES. I en fördjupning med enbart sand frodas denna pampiga växt. Det går dessutom lika bra att odla växten på mossmark!

En specialitet har varit odling av pumpor i skilda storlekar. År 2000 lyckades han odla fram en pumpa som vägde 210 kilo! Solrosodling har även ingått i specialsortimenter då han lyckade odla upp en solros år 2010 som var 4 meter och 65 centimeter hög! Utrymmet ger numera inte plats för att odla stora pumpor men en och annan prydnadspumpa kommer nog att finns till påseende utmed allfarvägen.


Nostalgiskt inslag i den praktfulla och sevärda anläggningen vid Korsahåla.