Ljusa barocktoner i vårtid

Skriv ut

VISSELTOFTA. På söndagskvällen spelades barockmusik i Visseltofta gamla medeltidskyrka. Det var Kristina Nygaard, Camilla Gustavsson och Bengt Almfjord som stod för den inspirerande musiken.

Camilla Gustavsson och Kristina Nygaard på cello

Stundtals kunde man riktigt känna vingslagen från den aktuella tidsepoken dvs från slutet av 1500-talet fram till ca 1750. Självklart kom det att bli en hel del verk av Georg Friedrich Händels. I och med Händels död 1759 anser man också att musikepoken barocken i praktiken tog slut.

Totalt kom det att framföras 17 musikstycken under kvällen. Några av höjdpunkterna var ”Laschia chio pianga” ur Rinaldo, av just Händel. Stycket framfördes av Kristina som sopran, Camilla på cello till ackompanjemang av Bengt Almfjord på orgel.

Kristina Nygaard

Även ”Largo” ur Xerxes med samma besättning var fantastisk, ”blomman.....- inget kan vara ljuvare.....” , mycket passande just nu då våren står för dörren.

Camilla Gustavsson

Ett modernare musikstycke i form av ”Scherzo” av Edgar Barrow, faktiskt från 1900-talet var också fängslande. Stycket kallas även ”lekande toner på trumpet” och framfördes på ett strålande vis av Camilla Gustavsson på just trumpet. Applåderna var många efter den dryga timme trion musicerat.

Barockens kompositörer var mycket inspirerade och även påverkade av dem som ledde landet just då. I bland annat Italien och Tyskland var den största makten kyrkan och då var det den som beställde musik av tonsättarna. Typiskt för barocken är bland annat den systematiska flerstämmigheten och solistmusiken.