FEM ELEVER FRÅN VERUM FICK PREMIER

Skriv ut

VERUM. Under 36 år har det delats ut ansenliga summor pengar till sjätte årskursens elever i Verum. Det var pengar från makarna Nilla & Axel H Petterssons donationsfond som har kommit eleverna tillgodo. Axel H (1882-1953), kom från en fattig familj i Västergötland och Nilla (1891-1979) testamenterade hela sin stora förmögenhet till Verum. Makarna Pettersson hade inga egna barn. På Pingstdagen var det åter utdelning av premier till elever i Verum kyrka.

Eleverna som fick ta emot premier. F v Kajsa Malmberg, Tindra Dahlberg, Alexandra Salomonsson, Noa Nilsson och August Nilsson.

Makarna Petterssons testamente klargjorde att en del av förmögenheten skulle tillfalla kyrkan och dess behov och en del av förmögenheten skulle bli en fond vars avkastning av räntan skulle fördelas mellan de duktigaste eleverna i årskurs sex, bosatta inom Verum församling.

Då testamenten kungjordes 1979 befanns att ordalydelsen inte sammanföll med dagens samhälle. Därför begärdes en permutation och efter denna var beslutet att alla elever i Verum församling som genomgått prov inom aktuella ämnen skulle erhålla premie.

Utdelningen av stipendier skedde i samband med gudstjänst i Verum kyrka där Carl- Olof Danielsson var officiant och kantor var Sofia Olsson som även sjöng solosånger. Efter gudstjänstens slut var det donationsfondens ordförande Anders Paulsson som kallade fram premiemottagarna för att erhålla sin premie. Beloppet fanns på en postväxel då Sparbanken numera inte utfärdar någon bankbok! Provförrättare var rektor Per Bengtsson.
Efter gudstjänsten var det samling vid makarna Petterssons gravplats där Anders Paulsson lade ner blommor. Till sist sjöng psalmen Härlig är jorden.

Nilla & Axel H Petterssons gravplats på kyrkogården i Verum.