SKANSENHEMMET FIRADE 60 ÅR MED TÅRTA OCH HISTORIK

Skriv ut

VITTSJÖ. Blå salen i Skansenhemmet i Vittsjö fylldes efter hand av besökare som kom för att fira hemmets 60-åriga tillvaro.

Skansenhemmet med flaggan i topp för 60- årsdagen.

Hemmets föreståndare Kerstin Löndal informerade om eftermiddagens program och Ebbe Persson fortsatte sedan med att berätta om åldringsvården för drygt 100 år sedan.

Kerstin Löndal föreståndare tillsammans med tidigare chefen Kristina Hofander.

Anförandet höll sig i stort till verksamheten på ålderdomshemmet Kristenstorp som i folkmun kallades fattiggården. Flera inhumana regler gällde på Kristenstorp som var invaderat av skäktor och löss fram till 1920-talet. Bland annat gällde endast besökstid söndagar klockan 14-18 men föreståndaren kunde också helt neka besök. Vid dödsfall på Kristenstorp bestod själaringningen av några korta klämtningar i kyrkklockan medan övriga församlingsbor hade 15 minuters själaringning. Omkring år 1920 kom Agda Andersson som föreståndare och då blev det andra förhållande. Fattighjonen skulle behandlas lika med andra församlingsbor. Kuriosa i detta sammanhang är att Agda Andersson syster, Greta Johannesson nu är boende på Skansenhemmet!

Efter många års förhandlingar påbörjades uppförandet av Skansenhemmet som invigdes den 25 augusti 1954. Jubileet firades alltså exakt på 60-årsdagen.
Ingrid Thuvesson fortsatte historiken från den tid hon började sitt arbete på Skansenhemmet (1964) och slutade sitt ordinarie arbete 2012, alltså efter 48 års arbete på samma arbetsplats! ( Not. Ingrid har nattjouren dagen efter 60 års firandet då hon vikarierar som semestervikarie på sin tidigare arbetsplats). Då Ingrid anställdes fick hon gå en kurs " äldreomsorgsbiträdeskurs". Och sen har det bara fortsatt.
Då på den tiden, kunde det bli flera dagars arbete i sträck, dag och natt med endast ett vilopass emellan. Då fanns det en telefonkiosk där boende på hemmet kunde ringa men de kunde även ta emot samtal på denna automat! De moderna hjälpmedlen som stod till buds till en början var en rullstol helt av trä.

Ebba Jönsson och Ingrid Thuvesson sjöng och berättade om åren vid Skansenhemmet.

Dåtidens biträdande föreståndare Ebba Jönsson verkade i hemmet under 22 år och hon sjöng en visa om Skansenhemmet, författad av Gustav Johansson 1968. I visan framgick alla goda egenskaper på hemmet med bra matmor och ”goer mad”! De båda artisterna var dagen till ära klädda i Sverigedräkt med blå/gul färg.

Ingrid Thuveson fortsatte med sin berättelse med att det som mest vistades 32 boende på hemmet. Då blev alla varor hemkörda. Utöver att allt bakades på hemmet blev det extra slitsam ibland då en halv gris skulle styckas och beredas. Lite av de gamla rutinerna gällde vid dödsfall. Då skedde bisättningen på hemmet med närvaro av präst.

Ebba Jönsson fortsatte symboliskt med "Hemmets jord" där några sjöng med i visan medan andra nynnade melodin.

Kjell- Uno Öhgren och Gösta Kållberg vid piano underhöll vid firandet i Skansenhemmet.

Lionsångarna Gösta Kållberg och Kjell Uno Öhgren sjöng flera visor i ett något reducerat program då en av körmedlemmar tyvärr tvingats lämna återbud på grund av sjukdom. Det blev bland annat "I natt jag drömde" och "Flicka från Backafall".

Sen skede samling vid fikabordet med ”sju sorters kakor” och jubileumstårta som serverades. Sångarna med Kållberg vid pianot avslutade med "10 000 röda rosor" och Helgdagskväll i timmerkojan.

Ett stort tack till alla medverkande och till hemmets personal framfördes avslutningsvis av Kerstin Löndal.