Den 31 oktober, då allt händer och spökena kommer!

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Varje år, alltid den 31 oktober, infaller Halloween- dagen. Dagen är faktiskt en av världens mest uppmärksammade dagar.

Dagen har på inget sätt något att göra med Alla helgons dag som infaller vid ungefär samma tid. För oss svenskar är Halloween en ganska modern företeelse. Det var först under andra hälften av 1990-talet som högtiden på allvar började uppmärksammas i vårt avlånga land. Naturligtvis var det flera företag som såg möjligheter till inkomster och på den vägen är det faktiskt idag. Som kuriosa kan nämnas att vi svenskar nu omsätter ungefär en miljard kronor årligen vid varje Halloweenfirande. Detta lär vara mer än vad vi omsätter vid flera andra etablerade högtider, som till exempel Valborg.

Under senare år har högtiden vunnit mycket popularitet och försäljningen av Halloweenrelaterade prylar har ökat. Den vanligaste formen för firande just nu är att man klär ut sig i diverse spökklädnader och går runt bland grannar och frågar efter ”Bus eller Godis”! Därför är det helt klart säkrast att snarast fylla förrådet av godis, för att inte behöva åka på något BUS från de ungdomar som är ute för att skrämma dig!

Halloween kommer ursprungligen från Irland och Skottland. Under svälten på Irland under 1800-talet tog irländarna med sig firandet till USA, där utvecklades dagen tillsammans med hjälp av bl a Guy Fawkes night till den dag som firas än idag.

I Sverige har vi firat Halloween i mindre skala sedan 1950-talet, men det var först under 1990-talet som firandet tog fart och spred sig över hela landet. Idag, 2014 firas dagen med många privata fester, även fester arrangerade av klubbar och studentkårer är vanliga. Man träffar ofta vänner och äter t ex Pumpasoppa eller Svart Pasta, (skall vara ”mystik”), denna dagen samtidigt som man sitter i sin utklädnad.

Namnet Halloween kan faktiskt spåras tillbaka till 1500-talet och är även detta som kuriosa, ett skotskt namn för ’all hallow’s eve’, vilket är kvällen före ”All Hallows Day”.

 

Nu vet du nästan allt om denna märkliga dag, men för säkerhets skull fixa i god tid mängder av Godis o lås o Stäng alla Dörrar o Fönster!