Intressant redovisning av vittsjöns kräftbestånd

Skriv ut

VITTSJÖ. På onsdagskvällen anordnade Vittsjö Nya Fiskevårdsområde en temakväll om kräftor i Medborgarhuset. Ett 30-tal intresserade fanns på plats för att bland annat ta del av det projekt som sedan en tid tillbaka pågår i Vittsjön. Några sökte även få svar på varför årets kräftfiske inte var så lyckat.

Per Nyström från företaget Ekoll AB fanns på plats. Per är en av landets experter på kräftor och även författare till boken ”Kräftor och kräftodling biologi och fiskevård”. Per inledde med att informera  rent allmänt om hur man på bästa sätt bör förvalta ett kräftbestånd. Han berättade att snabba förändringar kan uppstå av flera orsaker. Det kan bland annat handla om förändringar i vattenkemin, nederbördssituationen, temperarturförhållanden. Även ärftliga egenskaper och förändringar i DNA påverkar ett kräftbestånd.

Per delade in kräftåret i flera cykler. Parningen, Vintervilan, Äggutvecklingen och Tillväxtperioden var några. Störningar i dessa perioder påverkar naturligtvis tillgången av kräftor. Inte minst vintervilan menade Per var en mycket känslig period. Om vattennivån i sjön under denna period sjunker, kommer många kräftor som då ligger i ”dvala” bland stenar eller i hålor att helt plötsligt hamna på land och naturligtvis kommer de att dö.

I just Vittsjön har tidigare fördämning under vintern inte förekommit de senaste åren, vilket medfört att just vattennivån naturligtvis gått ner betydligt denna del av året. Kanske är detta en av förklaringarna de senaste årens sämre tillgång på kräftor. En annan orsak till minskad fångst menade Per, kan säkert vara att perioden då kräftan byter skal kan påverkas av temperaturen. Enligt protokoll hade fiskevårdsområdet bland fångsterna noterat betydligt fler honor än hannar. Per berättade att honan byter skal en gång varje år medan däremot en hanne kan byta skal upp till tre gånger. Under denna ”ömsning” är kräftan oskyddad och rör sig inte mycket utan ligger ofta i skydd.

Efter Per Nyströms mycket intressanta redovisning kom naturligtvis flera frågor. En av dessa var hur han såg på kommande års kräftfiske. Per menade att man bör fortsätta med fisket. Detta utgör ju även den bästa dokumentationen för vår statistik och för eventuella åtgärder länge fram. En av åhörarna, som fiskat i Vittsjön under mer än sextio år, menade att han sett samma variationer i tillgången även tidigare. Han trodde också att sänkningen av vattennivån under vintern påverkade kräftorna negativt.