100:e AUKTIONEN GAV 18 000 KRONOR

Skriv ut

HULTATORP. Den 100:e syföreningsauktionen med Hultatorp syförening inbringade totalt cirka 18 000 kronor. Närmare 40 besökare samlades i den gamla skolsalen för att delta i jubileet.

En del av besökarna på syföreningsauktionen i Hultatorp.

Den inkomna summan fördelas mellan ortens söndagsskola och EFS. Byn Hultatorp finns i avfolkningsbygd men idealitet finns kvar liksom syföreningen. Tidigare elever i den gamla skolan, från 1908, kom på återbesök vid auktionen.

Auktionsbesökarna stärker sig med kaffe och kaka före auktionens början.

Tradition är att samlingen inleds med andakt och även i år var det pastor Lennart Arvidsson som var kvällens särskilt inbjudna gäst. Han inledde samlingen med solosång till eget gitarrackompanjemang och höll kvällens andakt. Organist under de unisona psalmerna var Sofia Olsson. Efter fika med tårta före auktionen sjöngs psalmen: Gör det lilla du kan! Enligt protokoll från 1930 såldes tårtbitar för en krona stycket vid en auktion! Sedan denna tid har penningvärdet väsentligt förändrats.

Nära 120 utbud förmedlades av Lennart Arvidsson som höll i klubban.

Sofia Olsson visar upp ett alster av handarbete som bjuds ut till försäljning.

Högsta bud gavs för en sydd duk som kostade 600 kronor. Stenungbakade brödkakor kostade upp till 260 kronor och likaledes bakad vetefläta kostade omkring 200 kronor. I utbudet ingick även olika form av lantbruksprodukter samt nytto- och prydnadssaker.

Hultatorp syförening bildades 1915 och föreningens symöten hölls i hemmen hos medlemmarna under många år men efter hand som medlemsantalet minskat har det blivit sporadiska samlingar. Även om det inte blir så många alster från syföreningen har detta kompenserats med gåvor från bygdens befolkning. Under det gångna seklet har det funnits flera ledare för föreningen som sannolikt bildades av Botilda Jönsson, Mörkhult. Nuvarande ledare är Erna Olsson som har huvudansvaret för föreningens verksamhet.
Nästa nostalgiska samling i Hultatorp skola blir på Juldagen då ortens söndagsskola håller den 127:e julfesten.