Hembygdsmuseet i Bjärnum

Skriv ut

BJÄRNUM. Fick en kväll i veckan en påminnelse om vårt fina museum i Bjärnum.

Det var en Lionkollega från mellersta Sverige, som var distriktsguvernör samtidigt som jag 1996-97, som ringde. Vi brukar träffas en gång per år hos någon av oss då 13 guvernörer, numera är det endast 10. Han hade läst Vittsjobjarnum.nu och tänkte då på träffen i Vittsjö 2009 och besöket på museet i Bjärnum, som blev mycket uppskattat.
Alla blev imponerade redan i entréhallen, när vi informerades om museet och när de fick veta om alla stolarna av svenska träslag, 36 olika, där den lättaste är av pil och den tyngsta av syren.

Deltagarna fick senare en förteckning över träslagen. Jag tror att vi är många i Bjärnum och Vittsjö, som inte förmår uppskatta museet till fullo och besöker det alldeles för sällan.

Museets ordförande Arne Wighagen håller på rak arm en av de fina stolarna

Stolarna i hembygdsmuseet i Bjärnum är tillverkade av träslagen;
Al, Alm, Apel, Ask, Asp, Avenbok, Björk, Bok, Ek, Ek (sjödränkt), En, Fläder, Fur, Fur (sjödränkt), Gran, Gullregn, Hagtorn, Hassel, Hägg, Idegran, Jolster (salix pentandra), Kastanj, Körsbär, Lind, Lärkträd, Lönn, Oxel, Pil (lättast, ca 2 kg), Plommon, Poppel, Päron, Rönn, Syrén (tyngst, ca 14 kg), Sälg, Tersen och Thuja.