Julgranar

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Vår svenska skog är betydelsefull för många människor på olika sätt - både av ekonomiska, ekologiska och sociala skäl. Men när det börjar lacka mot jul är det ett trädslag som gäller, nämligen granen. Vad vore julen utan julgran? Inte mycket, tycker drygt 3 miljoner av Sveriges runt 4,5 miljoner hushåll, som köper sig en julgran. Omkring 2,8 miljoner av dessa julgranar har sitt ursprung i Sverige och de resterande ca 400 000 importeras, främst från Danmark. 80 % av julgransmarknaden består av rödgran eller vanlig gran. Det som importeras är framförallt ädelgran.
Om granen till exempel barrar på julafton eller håller till påska är inte bara slump. Det handlar om kunskap och skötsel. A och O är att få tag på en färsk gran.  Om det är kallt väder (nollgradigt och kallare), kan man lika gärna köpa granen så snart man hittar en lämplig.  Besikta granen och känn på barren närmast skottens toppar, det är årets barromgång och de ska sitta fast - lossnar de lätt är granen redan torr - sitter de fast är granen färsk. Har du hugget den själv är det ju inget problem.
Ta hem granen och låt den stå skyddad utomhus tills det är dags att klä den. Om granen är frusen, bör den tinas upp långsamt före man placerar den i foten.  Låt granen tina långsamt i ett par dygn så att rotändan hela tiden står i ett vattenämbar barren duschas genast med kallt vatten och på nytt efter ett par timmar. Efter ca 8 timmar är granen färdig att sättas i fot. Placera inte granen för nära element, kaminer eller andra värmekällor. Massor av information finns att finna på ”Skogssveriges” hemsida.