KYRKLUNCH MED MINNEN FRÅN EMMALJUNGA

Skriv ut

VITTSJÖ. Årets andra kyrklunch i församlingshemmet samlade ”fullt hus” då extra bord till serveringen fick monteras upp. Inslaget från Emmaljunga var markant då bygdens son, Göran Elvirsson gästade och berättade om sin ungdoms Emmaljunga. Vid ett par tillfällen medverkade Mats Lunnergård och Sam Larsson med sång.

Göran Elvirsson berättar om sin ungdoms Emmaljunga.

Göran Elvirsson är född och uppvuxen i Emmaljunga och kom tidigt i kontakt med ortens stora industri, korgmöbeltillverkning där hans fader var verksam. Visserligen fanns det bil i Emmaljunga men när en släkting från Malmö bilade till Emmaljunga med en gammal tjeckiskt tillverkad bil blev det något av en sensation. Göran berättade också om den tekniska utvecklingen från frysfack i bolagsform till varje familjs egendom med dammsugare och kylskåp samt frysskåp.

Visserligen bodde talaren på ”norr” i Emmaljunga men gemenskapen med övriga ungdomar i ”centrala” delarna var god och kamratlig. Den första teveapparaten i Emmaljunga hade brevbärare Karl Pålsson och då var det samling både ute och inne för att se underverket med rörliga bilder. Telefonen i Görans hem kom liksom av en tillfällighet. När Görans farfar dog fick familjen överta både telefon och telenummer för en ganska ringa slant.

Undervisningsplats var även i Björstorp skola med Arnold Fahlén som lärare. Då var inte någon belastning att cykla från ”norr” till Björstorp och hem igen. Dessutom cyklade eleverna hem för att få sitt middagsmål. Detta var innan skolutspisningen hade slagit igenom! Då det gällde bad så stuvades det in tio ungdomar i Emmaljunga Taxi för färd till populära insjön i Vesljunga.

Genomgående betonade Göran att det var god och bra grannsämja mellan de olika boende i det lilla men välartade Emmaljunga.

Nästa kyrklunch blir den 12 mars och sen den 13 april.

Göran och Ingela Elvirsson intar lekamlig föda med köttfärssoppa före anförandet.