NY BRO ÖVER HELGE Å ÖPPNAS I HÖRLINGE DEN 13 MAJ

Skriv ut

VERUM. De första dagarna i november månad 2010 kommer att gå till historien i Hörlinge, Verum då en dammanläggning brast vid kraftverket i Hästberga den 7 november. Vattnet forsade fram mot bron på vägen mellan Verum och Osby. Bron havererade och all trafik stoppades. I mars månad fanns en provisorisk bro som ännu är bestående och kommer att bestå till den 13 maj då den nya bron öppnas för trafik och helt färdig med anslutningar blir under vecka 21.

Så här ser det ut i dag vid passerande över Helge å med den nya bron till vänster.

Arbetet med den nya bron på Länsväg 1944 påbörjades under hösten 2013 men blev delvis fördröjt då de långa balkarna måste specialbeställas vid gjuteriet. För närvarande håller arbetarna från NCC på med anbringande av armeringsjärn för att vara klart att ta emot betong den 19 mars. Hela projektet har kostnadsberäknats till elva miljoner kronor innan bron är klar att ta emot trafiken. Det blir en bro av högsta klass och säkerhet samt blir klassad BK 1 vilket betyder att bron kommer att stå emot all tyngre trafik inom lagstadgad gräns.

Den som personligen drabbades allra värst var lantbrukaren Carl Persson som fick traktorer och maskiner förstörda av framrusande vattenmassor. Gårdens plastade höbalar flöt med strömmen som tog med sig allt i nya flodfåran.

Samtidigt som den nya bron tas i trafik kommer den provisoriska bron att tas bort, den som varit en viktig förbindelseled för trafiken.

Armeringsjärnen håller på att läggas på plats innan betongen kommer.

Totalt kommer det att användas 60 ton armeringsjärn för bra bärighet och omkring 100 kubikmeter betong används till själva bron men totalt beräknas det åtgå cirka 300 kubikmeter betong till hela anläggningen. Själva betongplattan kommer att ha en tjocklek på 30 centimeter vilande på rejäla balkar.

Naturvårdsverket har haft sina synpunkter på anläggningen då det finns simmande utter i åsystemet. För denna arts överlevnad och fortbestånd har anlagts en utterpassage vid ena strandfästet med speciella stenar i bottenlager. Vid både in- och utfart på denna passage sägs det att där markerar uttern sitt revir! Helge å är dessutom en bygräns mellan Hovgården och Hörlinge.

Vattnet i Helge å strömmar fritt under nya bron. Till höger i bild, ej synlig, finns den speciella utterpassagen.

Fortfarande forsar vattnet fritt förbi Hästberga kraftverk, där dammen brast för drygt fyra år sen. Tydligen finns planer på att återställda denna energikälla för framtida elleveranser.