Vad är Orostider?

Skriv ut

BJÄRNUM. För troligen 12 året var Jan-Ole Engkvist på plats i Bjärnums museum för att hålla föredrag.

En hel del personer hade tagit tillfället i akt säkert av anledning att lyssna då dessa föredrag brukar vara mycket intressanta. Så blev det även i år. Jan-Ole har förmågan att uttrycka sin berättelse på ett enkelt sätt som  fängslar publiken. Detta gör att åhöraren lätt kan följa med trots att vi ibland åkte 4000 år tillbaka i tiden just i temat ”orostider”.

Som rubriken antyder kretsade allt om begreppet ”Orostider”. För oss svenskar, menade Jan-Ole, innebär orostider ofta katastrofer, krig, farsoter, vissa politiska beslut, etnisk rensning eller kanske andra förändringar som kanske kan eller kommer att påverka oss. För att beskriva konsekvenserna införde han ett nytt ord ”Glokalt” och menade med detta att ibland sker en oros-påverkan både globalt och lokalt.

Tecken på oro.
Jan-Ole pekade på oro både idag och i historisk tid. Idag känner många i de Baltiska länderna och även i Finland oro över vad Ryssland och Putin planerar att göra. Även i Sverige finns oro vilket bland annat nu medför en ökad militär närvaro på Gotland. Jan-Ole pekade på riskerna med så kallade ”siare”. Dessa kan genom sitt budskap skapa oro. Även propaganda skapar oro. I USA menar Jan-Ole är det cirka 30% som tror att krisen i Syrien kommer att innebära jordens undergång.

Naturligtvis fanns oro även i historisk tid. Under den så kallade ”folkvandringstiden” i Europa (100-500 e. Kr) fanns säkert mycket stor oro och detta under en tidsperiod av 400 år. Även under Vikingatiden fanns oro för de drabbade där krigen drog fram. Detta under en period som varade cirka 250 år. Eller då mongolerna på 1200-talet erövrade i stort sett hela Asien, säkert fanns mycken oro även här.
Sjukdomar har också skapat oro. Pesten på 1300-talet är den värsta katastrofen i världshistorien. Mer än 100 miljoner människor dog av sjukdomen. Spanska sjukan som spreds över hela världen i slutet av och strax efter första världskriget var naturligtvis även den grund till oro. Mellan 25- 40 miljoner människor fick sätta livet till. Idag finns Ebola som så här långt drabbat 19 000 och där 7000 dött.

Händelser som påverkar våra liv än idag.
Det var Karl den XI som under 1676 drev igenom en ”försvenskning” av bland annat Skåne. Uppgiften var inte så lätt och på vissa platser, bland annat i Lönsboda var motståndet att lämna Danmark stort. Längre fram, närmare bestämt 1809 kom att bli ett historiskt årtal av betydelse för vår framtid. Det var då Gustav den IV Adolf införde en ny grundlag. Denna kom att dela makten mellan Konungen, riksdagen och domstolarna. Naturligtvis kom denna stora reform att skapa oro under lång tid i Sverige.
Under förra århundradet kom ”Börskraschen” 1929 att skapa oro. Kraschen innebar för väldigt många arbetslöshet med stor oro inför framtiden.
Under både första och andra världskrigen fanns självklart grund för stor oro. Jan-Ole pekar på människor som haft betydelse för utvecklingen och nämner då bland andra Winston Churchill och vad han betydde för England under kriget. ”We will never surrender” är ett berömt uttalande av Churchills, som säkert påverkade många.
Även den amerikanske presidenten J.F Kennedy agerande under Cuba- krisen har påverkat den värld vi lever i idag. Aldrig senare har världen varit närmare ett tredje världskrig än då. Enligt Jan-Ole var det bara minuter kvar tills det amerikanska flyget skulle ingripa mot de de sovjetiska fartygen då dessa ändrade kurs bort från Cuba.

Jan-Ole tittade i ”kristallkulan”.
Tyvärr är nog bilden den att världen kommer att i överskådlig tid präglas av krig på flera platser. Saudiarabien är ett problemområde som tyvärr kommer att påverkar världen med bland annat terrorism. Miljön kommer säkert att vara grund till stor oro inför framtid. Fattigdomen tar väldigt lång tid att utrota, om det ens går. Även de mänskliga rättigheterna kommer att vara svåra att nå upp till för väldigt många människor.

En bättre värld
FN arbetar mot detta övergripande mål. Konkret finns detta i form av de åtta så kallade ”Millenniemålen”, som är världens löfte till de fattiga;
Mål 1. Halvera jordens fattigdom och hunger
Mål 2. Se till att alla barn får gå i grundskola
Mål 3. Öka jämställdheten mellan kvinnor och män
Mål 4. Minska barnadödligheten
Mål 5. Förbättra mödrahälsan
Mål 6. Stoppa spridningen av hiv och aids
Mål 7. Säkra en hållbar utveckling
Mål 8. Öka samarbetet kring bistånd och handel

Jan-Ole avslutade sitt timslånga föredrag med att berätta om att det nu i Hässleholm bildats en FN- förening som antagit valspråket ”Vi vill, Vi vågar och Vi kan”. Åhörarna välkomnades att aktivt stödja föreningen.

Arne Wighagen tackade Jan-Ole för ett mycket intressant föredrag samt överlämnade en blomma som tack.