Vad är samhälls-utveckling?

Skriv ut

 

VITTSJÖ. Ibland har jag lite svårt att förstå vad som egentligen menas med utveckling, för enligt mitt sätt att se så leder detta ofta till en försämring.
Året 1952 så levde verkligen Vittsjö som samhälle och där fanns bland annat 3 kvarnar, 4 speceriaffärer, mejeri med mjölkaffär, fiskaffär, kaffeaffär, 2 skoaffärer, 2 herrekiperingsaffärer, 3 charkuteriaffärer, 2 damkonfektionsaffärer, fotoaffär, urmakeri, möbelaffär, 3 konditorier/caféer, pressbyråkiosk, korvkiosk, biograf, hotell & gästgiveri, bilverkstad och 3 ”bensinmackar”. Detta då med reservation för det där med minnet.
Jag är införstådd med att mycket ändras med tiden, men här har den så kallade utvecklingen till dags dato gjort att det allra mesta av ovanstående inte finns i Vittsjö längre.
Ovanstående är heller inte specifikt för just Vittsjö, det är bara det att jag är född och uppvuxen där.

Här nedan följer ytterligare några ”utvecklings-frågor”:
Förr gömdes soporna undan, idag är dom det första man ser vid entréerna! Utveckling?
Förr hade föräldrarna flera barn, idag har barnen flera föräldrar!   Utveckling?
Förr betalades våra praktiska arbetskunskaper av näringslivet, det gjordes i en arbetslivsinformativ lärlingsutbildning och med en arbetskunskapsrelaterad lön. Idag är det skattebetalda skolor som gäller, vilket inte på långt när ger den arbetslivsinformation som lärlingsutbildningen gav! Utveckling?

Givetvis är inte allting enbart negativt och jag försöker leva efter bland annat två ”regler” och det ena är ”Frågan är alltid fri” samt ”Det är bättre att fråga och verka dum, än att inte fråga och förbli dum.”