Välbesökt då Joakim Bengtsson från Antikrundan gästade Farstorp

Skriv ut

 

FARSTORP. Åter bjöd Farstorps Föreläsningsförening till intressant tema. Denna gång var Joakim Bengtsson, välkänd antikexpert från Antikrundan inbjuden att föreläsa. Kvällen kom att bli både trevlig och givande inte minst för att Joakim varvade fakta med mycket humor.
Det var inför en helt fullsatt bygdegård som Joakim började sin berättelse. Han startade sitt samlarintresse redan i barnaåren. Först var det tändsticksaskar som var intresset. Senare övergick detta till porslin och keramik. Joakim utbildade sig till lärare men trivdes inte riktigt i rollen utan växlade helt över till antikviteter. Han jobbade ett tag på Auktionsverket men kunde inte finna sig tillrätta i huvudstaden utan hamnade i stället i Helsingborg. Här blev det anställning vid Helsingborgs Auktionskammare.

År 2001 blev han egen företagare i branschen. Verksamheten expanderade och har idag 12 anställda. Nu har han sålt firman och tänker ge sig in på nästa projekt. Tanken är att i Höganäs starta ett ”Keramiskt Centra”. Här kommer bland annat att genomföras olika mässor med inriktning på det antika.

Joakim driver sen ett antal år en känd Julmarknad i Landskrona. Marknaden genomförs i ”Berggrens gamla hus”, inte långt från Citadellet och alltid helgen före den första advent. I detta sammanhang slog Joakim ett slag för det ”miljövänliga” på ett lite speciellt vis. Köper du kaffe vid marknaden får du nämligen behålla kaffekoppen. -Ja, så slipper jag att diska, menar Joakim. Han berättar att det ofta vid auktioner blir en massa prylar över, bland annat ”udda” kaffe och matporslin. Han köper detta, ibland en stor låda för bara tjugo kronor och använder det sen bland annat på marknaden.

Joakim frågar publiken hur många som har en så kallad ”finservis”. Ett stort antal händer kommer upp. Använder ni porslinet, frågar han. Nja, det blir nog inte så ofta medger de flesta. Så har ni säkert små dukar mellan kopparna och faten. -Ja, så var det erkänner den vid detta lag ganska muntra publiken. Tror ni det skall bli jordbävning eller är det för att ”mor hade” det så här, frågar Joakim.

Han glider in på det kända porslinet ”Måsen”, som han tydligt fick fram att han inte gillade. Måsar är ju fåglar som lever på bland annat soptippar och detta skall man äta från.......!
Joakim menade att porslin med ”guldkant” inte alls är så känsligt som många har förs sig. Han beskrev hur flera fina restauranger diskade denna typ av porslin i vanlig diskmaskin.
Apropå diskmaskiner så fortsatte han med att ge diskmedelsförsäljningen en ”känga”. Köp inte tabletter utan pulver! En tesked pulver räcker till en hel disk. Alla överdoserar tyvärr, inte minst de som använder tabletter. Här räcker en halv tablett menar Joakim.

Sverige har mest prylar i världen! En bakgrund till detta är att vi varit förskonade från krig och naturkatastrofer. Mycket av det som finns är i grunden stöldgods från tidigare krig. Efter första och andra världskrigen var det många svenskar som passade på att tillskansa sig antikviteter. Ofta handlade det om byteshandel, cigarettpaket eller kläder mot just antikviteter.

Proveniensen är viktig vad gäller antika föremål. Med detta menade Joakim att finns en känd bakgrund som går att dokumentera, ger detta föremålet ett extra värde.

Joakim gav ett råd till publiken. När ni pratar om antika föremål så prata inte med era barn, de vill inte ha, utan vänd er istället till era barnbarn och väck deras intresse, detta fungerar mycket bättre.

Joakim avslutar det nästan två timmar långa föredraget med att gå in på SVT ”Antikrundan”. Han manar publiken att kontakta just SVT med synpunkter på programmet. En plats i Skåne kommer att besökas, tyvärr får jag inte berätta vilken. I början av augusti kommer sex nya avsnitt att spelas in.

Marknaden samt efterfrågan är det som styr pris på antikviteter. Börja slå sönder era Jultallrikar så det inte finns så många, då ökar värdet på de som kommer att finnas kvar, avslutar Joakim.