Jamaica reggae- musik på Stickspåret på lördag

Skriv ut

VITTSJÖ. Det kommer att bli en kanonkväll med överraskningar och ett Mama Dash i högform, vi lovar Patric Berg som spelar gitarrist  i Mama Dash.

Mama Dash är ett reggaeband som kommer från Hässleholm. Bandet som utöver Patric Berg består av Pedde Klementsson, Sanna Klementsson Berg, Roger Munch, Micke Dahlén och Mats Widell, har tidigare gett ut plattor på engelska. Nu har man första singeln ”Kalkat” inspelad och klar och Patric Berg hoppas och tror att den snart ska finnas tillgänglig för alla.

Reggae är en bred och uttalat rytmisk musikgenre som utvecklades på den lilla karibiska ön Jamaica under 1960- och 1970-talen, och som sedan spritts över hela världen. Den har många stilar och subgenrer. Reggae har i likhet med rocksteady fötts ur den omåttligt populära ”ska-musiken”. ”Ska”, en snabb och intensiv musik som hade rötter i gungande New Orleans-baserad ”rhythm-and blues”, blommade upp som en inhemsk musikstil på Jamaica i samband med självständigheten från Storbritannien 1962. Detta innebar även att den jamaicanska musikindustrin föddes, inom vilken musikproducenterna haft en minst lika viktig roll som musikerna för reggaens uppkomst och fortsatta utveckling. Rocksteady, med långsamt tempo, passivt trummande och avancerade basgitarrslingor, var mest populär från 1966 till 1970.

1968 började man tala om reggae, men först 1973-1974 hittade den sin egentliga klassiska form med påverkan från afrikanska och inhemska, rastafarianska trummor. En växelverkan mellan trummor med betoning på tredje taktslaget och s.k. skanks från rytmgitarr resulterade i en populärmusik med accentuerad, ibland närmast hypnotisk, rytm.
Ja, gillar du Jamaicanska musikrytmer kan det säkert bli en riktig höjdarkväll på mysiga Godsmagasinet o Stickspåret nu på lördag.