HELGMÅLSBÖN MED PSALMODIKON

Skriv ut

 

EMMALJUNGA. Helgmålsbönen i hembygdsstugan vid Emmaljunga inleddes med stilla klingande med handskakning på stugans egna lilla klocka. Eva Nilsson inledde sammankomsten med läsning av dikt från bland annat Gabriel Jönsson. Vid slutet av samlingen i den gamla stugan spelade Karin Persson melodin till Härlig är jorden, på det gamla musikinstrumentet psalmodikon.

Bild: Karin Persson och Eva Nilsson var ledare vid helgmålsbönen i hembygdsstugan.
Sedan flera år tillbaka är det lokala förmågorna Eva Nilsson och Karin Persson som varit ledare för denna helgmålsbön. Eva Nilsson är född i Kraxeboda och Karin Persson har anknytning till Emmaljunga.
Eva Nilsson förrättade helgmålsbönen med dikter om ”Augusti” och ”Larsmäss”. Författare till flera av dikterna var även Lagerkvist och Gullberg.

Karin Persson visar hörbart. Det går att spela enkla melodier på psalmodikon.

Besökarna stämde in i Klippa du som brast med Karin Persson som organist med gitarr. Utgångsmaterial för andakten var biskop Lönnebo och hans flitigt använda frälsarkrans. Eva Nilsson talade om kommunikation där tystnaden var en bristvara. Avslutningen på andakten blev en psalm från Psaltaren.

Unga flickan Nilla ser med förundran på Frälsarkransen.

Karin Persson fortsatte programmet med flera sånger till gitarr och när Hemmets jord tonade fram blev det allsång. Hon demonstrerade även hanteringen av psalmodikon med sifferläsning i stället för nottecken. Flera andra sånger sjöngs och unga Nilla sjöng solo med Måne och sol. Efter kvällsfika avslutades den givande och trevliga kvällen med Härlig är jorden med musik från psalmodikon.