En musikalisk vandring med Stig Sjöberg under 50 år

Skriv ut

VITTSJÖ. Stig Sjöberg gav under lördagskvällen sin sista officiella konsert i Sverige. Kvällen kom att bli en två och en halv timmars resa genom ett fantastiskt 50årigt musikliv från stora delar av världen. EFS stugan i Vittsjö räckte inte till, flera lyssnare tog plats utanför och kunde följa konserten via utplacerade högtalare.

Programmet var välregisserat och varvades med såväl livemusik som inspelade delar från tidigare sammanhang. Vi startade den musikaliska resan på -60 talet. Genom att Stig hela tiden berättade kunde publiken följa resan under de 50 år han varit verksam som musiker.

Konserten startade med ett sångsolo av Stig, ”New York, New York” i bästa Frank Sinatra- stil. Som pricken över ”i:et” tog Stig även emot publikens applåder med en imitation av Leif ”Smokey” Andersson, ”Thank you music lovers”. Därmed var också ”ribban” satt för en trevlig kväll.

Under kvällen backades Stig upp av sina tidigare kolleger i bandet ”Stompers”, Arne Dahlström, L-Å Martinsson, Sven-Olof Pettersson och Stig Svensson.
Programmet fortsatte med att Sven-Olof på ett jazz- inspirerart  sätt lekte fram den kända låten ”Barnatro”. Stig fortsatte med att på ett mycket känslosamt sätt framföra låten ”Misty” eller ”just idag”.

Stig försökte locka publiken att medverka musikaliskt.

En som var helt oblyg var lille Elvis Josefsson som tog sitt munspel och entrade scenen utan att blinka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konserten varvades också med komik. Stig framförde en låt på ett helt nyskapat instrument, delvis från Kvantum, sa han.

Munstycke från sin kornett, en morot och en tratt längst fram! Det blev faktiskt en fullt hörbar och igenkännbar ”Ovan där”!

Programmet fortsatte med ”Allt blev en symfoni” smekande, ljuva toner från tiden i Örebro.
Stig varvade musiken med att berätta roliga minnen han upplevt bland annat med bandet ”Stompers”. Han berättade med stolthet bland annat om perioden då gruppen samarbetade med storheter som Jan Sparring och Nisse Landgren och hans storband.

Ett minnesvärt framförande var den ”upp- jazzade” versionen av ”jag har bott vid en landsväg, som hela gruppen framförde live.

Tiden med storbandet var fantastisk, säger Stig. En rörd Stig mindes under denna perioden även en nära väns sjukdomstid. Den efterföljande konserten i aulan på Linnéskolan var till minne, men också en insamling av pengar till förmån för cancerfonden.

Publiken kommer säkert även minnas Arne Dahlströms framförande av ”Strangers in the night” på klarinett, mästerligt! Samme Arne visade även att han var fantastisk på att joddla.

Stig berättade vidare om sitt musikaliska liv, bland annat om tiden med samarbetet med Harry Arnold och jazzen. Ett prov på detta kom i form av ”When you are smilig”.

Naturligtvis kom även ”when the Saints go..”, med Stig spelandes på ”kaffepannan” som avslut på det musikaliska programmet.

Efter 2,5 timmars musikalisk vandring genom Stigs 50 år som musiker bjöds publiken på allt som grillen kunde erbjuda.

En rörd Stig Sjöberg fick efter konsert ta emot många blommor och mycket uppvaktning.