FUL ROVFISK FASTNADE I GÄDDNÄT

Skriv ut

VITTSJÖ. Malen drogs upp ur Vittsjön 1969. De senaste 45 åren har den visat sig och sitt gapande tryne på andra våningen i medborgarhuset. Rovfisken Malen är förekommande på enstaka platser i Sydsverige och är både rödlistad och fridlyst sen 1990. Det var bröderna Evert Nilsson i Emmaljunga och Arthur Nilsson, Vittsjö som fick den ovanliga fångsten i sitt gäddnät.

Den 155 centimeter långa malen finns på medborgarhuset.

Bröderna var ute för att vittja sitt nät för gäddor men nätet fanns inte på plats! Efter en stunds sökande hittades flötet. Nätet blev allt tyngre ju mer som hamnade i båten. Slutligen kom fångsten, en enda fisk, intill båten med ett bett, fult och gapande tryne. Med viss möda fick de upp fångsten i båten. Men vad var det för fångst?
Sedan Malen kommit upp på torra land kämpade den förtvivlat för sitt liv. Den var helt insnodd i gäddnätet som fick klippas sönder för att få loss den fula fisken. Det var ingen vanlig liten firre som fastnat i nätet. Vikten var 20 kilo och längden var 155 centimeter. Det var en mal. En sådan hade enligt berättelsen inte fångats sedan början av 1930 talet.
Hur kunde då denna stora fisk hamna i nätet som var avsett för gäddfångst? Troligen var det så att den glupska malen hade upptäckt en gädda i nätet.

Det har funnits sådana vattendjur med stort gap i Vittsjö.

Denna verkade vara lättfångad för malen och samtidigt som gäddan försvann i malens stora och gapande käft snodde malen in sig i fisknätet. Sen var de liksom kört. Trots ivriga försök att ta sig ur nätet blev rovfisken ännu mer insnärjd. Sedan fisken kommit upp på land blev den befriad från det fängslande nätet. Men då var det så dags!

Kommunala beslutsfattare såg till att den fula fisken kom under konservators behandling. Efter en tid kom fisken tillbaka till Vittsjö, nu uppstoppad och instängd i en glasmonter. Där kan den beses en trappa upp i Medborgarhuset.

Det berättas att Noak Petterson på ”Arken” i Gundrastorp som levde uteslutande på fisk, fick upp en mal på 1930 talet. Hans fiskredskap är okänt. Fisken var okänd för Noak och hade både morrhår, mustasch och hakskägg. Noak var ivrig fiskare och kände till fiskarna i sjösystemet. När han fick upp sin stora mal tänkte han förmodligen: Sådana fiskar finns inte. Men att få den hala fisken tillbaka i sitt rätta element var svårt. Malen fick följa med in på land och kanske blev det fiskrätt flera dagar framåt?