SKOLAN I BJÖRSTORP ÄR SÅLD

Skriv ut

BJÖRSTORP/VITTSJÖ. Björstorp skola uppfördes 1877 och var församlingens första läroplats. 1965 upphörde undervisningen i Björstorp. Hemvärnet var en tid ägare till fastigheten och år 2006 bildades Björstorp skolas fastighetsförening som då blev ägare till skolan.

Björstorp skola har nu fått privat ägande.

Efter hand minskade verksamheten fast föreningen hade omkring 20 medlemmar. Underhållet av skolan avtog och slutligen blev de aktuellt att sälja egendomen.

Vid årets årsmöte var majoriteten för en försäljning och sen gick det undan. En vägskylt kom upp och en köpare stod nästan på tröskeln och väntade. Efter några dagar var köpet klart och nye ägaren började så sakteliga att flytta in. Så hade väl allt varit frid om även medlemmarna fått vetskap om försäljningen. Så var inte fallet utan besked kom från mun till mun.

Känslorna började svalla och inbjudan kom till ett extra årsmöte. Föreningen var nu utan lokal och detta årsmöte fick förläggas till Folkets Hus i Emmaljunga med Kjell Nilsson som ordförande. Årsmötet beslutade att samtliga närvarande medlemmar skulle justera dagens protokoll. Årsmötet beslutade att föreningen skulle upplösas och slutliga upplösningen sker vid nästa årsmöte 2016.

Redogörelse lämnades för det ekonomiska läget. Vid frågan om ansvarsfrihet skulle beviljas förekom reservation mot beslutet att bevilja. Något val till ny styrelse förekom inte! Styrelsen hade uppgjort förslag hur kontanter från försäljningen skall fördelas. Ett pantbrev var orsak till att lagfart inte ännu hade beviljats. Det lär dröja ända till år 2016 års början innan köpet har vunnit laga kraft och pengarna kom komma in till den nu upplösta föreningen. Först då kan fördelning av medlen ske till olika då föreslagna instanser.