SJÖSTUGAN I VITTSJÖ ÖPPNAR ÅTER VALBORGSMÄSS

Skriv ut

VITTSJÖ. Sommarcafé Sjöstugan i Vittsjö vid Vittsjön öppnade 1925 och stängde den 27 september 2015.

Under denna tid var det vinteruppehåll samt ägarbyte men då vårgrönskan börjar, då öppnar Sjöstugan. Så har det varit under drygt 80 år. Så kommer det nog att bli även i fortsättningen!

Cecilia Sundgren, medhjälparen Loa Larsson samt Mia Marjasdotter vid de flitigt använda våffeljärnen

Ägaren till café Valhalla Annie Tannäng, köpte bostaden Sjöstugan 1925 och öppnade där sommarcafé samtidigt som café Valhalla var öppet. Denna verksamhet bedrev hon i 33 år. Sen var det några olika ägare som bedrev verksamheten. Efter några år bildades Sjöstugan AB som verkade till 1989 innan Vattenskidklubben förvärvade samtliga aktier i företaget.
Sedan har det varit sommarcafé under alla åren med skilda arrendatorer. Årets arrendatorer har varit kompisarna Mia Marjasdotter, Vittsjö och Cecilia Sundgren, Bjärnum.

Traditionsbundet öppnades fiket på Valborgsmässoafton och stängde sista dagen i augusti månad. Sommartiden fortsatte och arrendatorerna beslutade att utnyttja denna tid. Därför har det varit begränsat öppethållande under september månad.

Några av altanens besökare vid ”gravöl” den sista öppetdagen med utsikt till sjön.

Klockan 12-17 lördag- söndag var våffeljärnen klara för smeten och många utnyttjade denna förmån att käka våfflor som gravöl! Vid stängningsdags var utbudet av andra maträtter tämligen begränsat. I montern för godsaker började hyllorna glänsa glasklart.

Vid flera tillfällen har det varit arrangerade underhållningar. Det har också förekommit spontan underhållning då Mia låtit sången flöda över både Sjöstugan och de små vågorna på Vittsjön.

Det var varit en jobbig tid på Sjöstugan men det har varit roligt säger Mia Marjasdotter. Hon har tillsammans med kompisen Cecilia Sundgren varit arrendatorer detta år. Vissa förutsättning finns att de återkommer nästa år med sina utsökta våfflor!

Under året har sortimentet utökats med olika maträtter och det har varit populärt under månaderna då sommarcafeét haft öppet. Det är ”bara” drygt halvåret kvar till Sjöstugan öppnar på Valborgsmässoafton.