550 BESÖKARE TILL SNÖRIK SKOGSDAG

Skriv ut

KÄMBLEHÖJALT/VITTSJÖ. Skogsdagen snöade inte inne men det snöade ute. Flingorna började falla allt tätare och allt större medan skogsmaskiner utförde sitt jobb. LRF i Vittsjö arrangerade åter denna upplysningens dag och trots väder kom det omkring 550 besökare. Hela reserverade åkern för parkering fylldes på allt snabbare av intresserade från stort område.

Trädkrona som behöver glesas.

Området som studerades i den småskaliga skogen var ett lärkbestånd. Skogsägare är Anders Paulsson som upplät skogen till intressant dag. Tillväxten var i det stadiet att gallring var i rättan tid. Planteringen skedde 1995 och efter drygt 20 år var det aktuellt att glesa ut beståndet. Området för denna aktuella skogsdag var tämligen begränsat. Då blev det inga långa vandringar för att komma till verksamhet.

En ensam övergiven barnvagn i villande skog!

Motorsågsmuseet i Osby hade utställning av motorsågar från den tidens begynnelse till dagen lätt hanterliga sågar. Där fanns otympliga två mans sågar med sågklinga på mer än en meters längd. Så stora var inte träden på den aktuella ytan för gallring! Några meter in i skogen fanns en modern skördare där en man med några spakars hjälp skötte både kvistning och aptering.

Snön föll i stora och större flingor. På lagom gångavstånd fanns värmande brasor där fingrar och andra kroppsdelar kunde få upp lagom temperatur!

Yngre blivande skogsägare tar en paus?

Medverkande aktörer kom från Moheda i norr till norra Skåne. Alla kunde visa upp sin specialitet för intresserade skogsvandrare. På plats fanns givetvis aktörer inom närområdet. Aktuella försäkringsbolag och lika aktuella sparbanker erbjöd till tjänster. Skogsbolagen Södra, Sydved, Skånetimmer och VIDA erbjöd vad de hade att erbjuda sina kunder och andra intresserade. Arrangören av skogsdagen, LRF visade upp de förmåner organisationen hade att erbjuda.

Hjälmförsedda motorsågsägare lyssnar.

Skogsmaskiner var då och då i verksamhet och visade förmågan att på rätt sätt hantera virket. Skogsägare fick kanske en tankeställare inom temat Säker Skog!

En grupp skogsintresserade betraktar omgivningen.

Föreningen Sveriges Hästkörare i Skåne visade att hästen har absolut inte spelat ut sin roll i skogen. Med rätt handhavande av detta husdjur kan stora ting uträttas i skogen utan större maskinell insats. Där fanns ”enspännare” och tvåspännade ekipage som utförde jobbet.

Håkan Marke vid sin skogsmaskin.

Efter tidvis strävsam vandring var det också förberett med lekamlig utspisning i form av ärtsoppa. Ärtsoppan var närproducerad då LRF värnar om både landsbygd och närområde. utspisningen ingick även korv med bröd samt äkta skogskaffe! Antalet funktionärer vid denna skogsdag var tämligen många men så fungerade också allt efter beräkningarna. Utom snöfallet!

Sammanhållande för LRF:s fjärde skogsdag var Jerry Olsson. Detta arrangemang och liknande är ett sätt att visa landsbygden som levande. Även tysta och susande träden har sin tjusning långt från trafikens buller.