En förening för dig som är intresserad av posthistoria

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Som så många andra föreningar i Vittsjö med omnejd så har även en av de mer anonyma föreningarna, Vittsjö-Bjärnums Filatelistförening problem med medlemsrekryteringen och framför allt förmågan att locka till sig frimärksintresserade ungdomar.

Föreningen är en av de äldre i Vittsjö som fortfarande håller igång. Föreningen startade 1967 av ett glatt gäng unga frimärkssamlare, varav flera finns kvar som medlemmar än idag, dock betydligt till åren komna. Då hölls sammankomsterna i flera olika lokaler i både Vittsjö och Bjärnum, bl a på Trobecks hotell, Turistgården, Perssonverken i Bjärnum, Församlingshemmen i både Vittsjö och Bjärnum, Sparbanken och Unga örnars lokal i Bjärnum. Sedan många år tillbaka har föreningen sina möten stationärt på Biblioteket i Vittsjö i en ljus och fin lokal.
Då fanns det ca 50-60 medlemmar på medlemslistan, idag är det endast ca 10 st aktiva.

Gammalt brev från Bjernums Torfströfabrik i Vittsjö från 1917. (vet ej var detta låg ??)

Under åren som har gått har föreningen bland annat anordnat Frimärkets Dag vid flera tillfällen tillsammans med postkontoren i både Vittsjö och Bjärnum. Detta är fortfarande ett återkommande arrangemang över hela landet, dock inte i Vittsjö längre. Föreningen deltog även vid invigningen av Medborgarhuset 1969 samt i det stora järnvägsjubileét 1990 med flera utställningar mm.

Gammalt vykort från Vittsjö vid f d Gustavssons möbler och Pizzerian från ca 1930-talet

I dagarna vid föreningens 49:e årsmöte blev det som vanligt omval på de flesta poster.
Ordförande och sekreterare (sedan 1982): Paul Henriksson. Kassör Arne Gustavsson (sedan 1967) Övriga ledamöter i styrelsen är Sven-Erik Johannesson (sedan 1967), Bengt Svensson samt nyval av Bill Sagergrim efter nyligen avlidna Kurt Ottosson.
En av punkterna som diskuterades på årsmötet var den planerade nerläggningen av föreningen efter detta årsmötet. Men det beslutades att försöka hålla liv i verksamheten 1 år ytterliggare till det stundande 50-årsjubileét våren 2017. Sedan får vi se vad som händer.

Det har förekommit många olika stämpeltyper i Vittsjö med omnejd genom åren

Är du intresserad av samlande av frimärken, vykort, brev och övrigt som har med posthistoria att göra, så är du välkommen att göra ett besök vid någon av föreningens sammankomster och träffa likasinnade, se mötesdagar i kalendern på denna sida.

Alla är välkomna !

Här finns länk för mer information (Klicka)