29:e SOMMARAKADEMIN STARTAR I VITTSJÖ

Skriv ut

 

VITTSJÖ. Två forskare från Vittsjö, Harald Swedner och Anders Ödman beslutade att sätta hembygden i fokus 1987. Då startade den första Sommarakademin i Vittsjö. Den 1 augusti startar den 29:e kursen i Vittsjö. Avsikten var att föra samman människor med intresse för hembygden och historiska studier. Odman2.jpg - 1.79 MB

Vittsjöbördige Anders Ödman initiativtagare och föreläsare på Sommarakademin.

Årets tema för de tre dagarna är: Hantverk, Möllor och Landskap. Deltagarantalet är begränsat men några få platser finns kvar. Anmälan till Ingela Frid, 010 209 32 20.

Kursledare blir genealog Barbro Andréll. Övriga föreläsare blir Claes Ruderstam som talar om Zickermännen och konstnärskollektivet i Vittsjö. Angelica Persson föreläser om Märta Måås Fjetterström med konstnärliga mattor. Solveig Nordh är intendent på Lekoseum i Osby och föreläser om Bröderna Ivarsson och träleksaker. Klockan 16 samlas deltagarna till Sjöstugan för intagande av föda. Då blir det även underhållning.

Anders Ödman håller offentlig föreläsning på måndag klockan 18 i Vittsjö församlingshem då han på sitt lediga sätt berättar om Kvarnar, Spannmål och Järn. Entré.

Tisdagen börjar i Bjärnum museum med tipspromenad. Klockan 10.30 föreläser Kalle Melin som har sin dagliga gärning på Knadriks Kulturbygg.  

Eftermiddagen ägnas åt bussresa till Lyngsjö, Blåherremölla och Skepparslöv.

Onsdagens begivenheter är förlagda till Hovdala slott. Där inleder Anders Ödman med att berätta om Bebyggelseutveckling med nordskånsk vinkling. Lektor Henrik Svensson fortsätter med Skattereformerna och landskapet. På eftermiddagen föreläser ekologen Hans Cronert om Vattenriket och naturen i nordöstra Skåne.