JULMARKNADEN VISADE ATT EMMALJUNGA KAN

 

EMMALJUNGA. Den första riktiga julmarknaden i modern tid blev en succé. Föreningen Emmaljunga Folkets hus kunde glädja sig åt närmare 400 besökare som kom för att se eller handla hem någon efterlängtad sak. Krämare och hantverkare kom från bygden och dit räknas norra Skåne och södra Småland!

Dessa tre unga besökare på julmarknaden fann mycket intressant att titta på.

I god tid för öppningsdags fanns de drygt 15 handlarna på plats vid de reserverade borden i stora salen. I lilla salen fanns strålande Gunilla Svensson som är föreningens ordförande. Vid fikabordet serverade hon kaffe, lussekatter och pepparkakor. Snart var caféborden upptagna av mysande besökare. I salen salufördes också en ny bok om skogens skötsel och bevarande.

Gunilla Svensson gladdes med all rätt över det stora intresset på julmarknaden.

Redan före ingången fanns det möjlighet ett inhandla en julkärve för utspisning till de bevingade gästerna. Där fanns även en adventsgran för gästernas vila på de gröna barrgrenarna. Den som föll för en brinnande kubb kunde inhandla den och smala korvar serverades av skytteföreningen. Vid den andra gavel på föreningshuset fanns utbud av korgar, tomtar och andra juldekorationer.I stora salen fanns hembygdsföreningens böcker. Julblomster av olika modell och utförande fanns strax intill. Vid ett långbord samsades flera hantverkare. Där fanns prydnader för gran och bord.

Här fanns det mesta från emaljerade kärl till gammaldags grammofonskivor.

 

Där fanns äkta luffarslöjd av nutida tillverkning i olika modeller och utföranden. vittsjobjarnum.nu fanns på plats där en bildskärm visade aktuellt innehåll. Julprydnader i skilda utförande fanns tillsammans med julljus att antända vid hemkomst. Ett och annat ljus lyster upp med levande låga för att visa den rätta stämningen.

Här bjöds ut det mesta som tillhör julhelgen.

 

Olika modeller av handarbeten som till en del har sin hemvist i köket fanns att inhandla liksom klädesplagg. Scenen äntrades av Ulla Aronsson och Bertil Lundstedt som spelade och sjöng visor som tillhör dagens syfte.

Bertil Lundstedt och Ulla Aronsson underhöll med julmelodier.

Julmarknaden i Emmaljunga folkets hus har sannolikt kommit för att stanna. Styrelsen för verksamheten kan känna sig nöjda med vad de uträttat till andras förnöjelse. Nästa stora samling i Folkets hus blir Luciafirande på lördag den 10 december med Emmaljunga GoIF som sammanhållande. Det blir 87:e året som denna högtid firas.

BildE-a116: 

BILDE-a516: 

Top