Vintersolståndet är här! Nu väntar ljusare tider!

Skriv ut

 

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Vintersolståndet är här och idag den 21 december 2016 upplever vi årets mörkaste och samtidigt kortaste dag.

Därefter väntar ljusare tider, vilket inte bara är livsnödvändigt för humöret. – Ljus gör att hjärnan klickar i gång, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stockholms universitet.

Varje år drabbas miljoner människor i norra Europa av vinterdepression. I december känns det knappt som vi i Sverige hinner se solen alls och går därmed miste om den viktiga D-vitaminboosten. Men nu vänder det. Den 21 december infaller det som i folkmun kallas ”årets mörkaste dag” eller kanske rättare ”årets kortaste dag”. Under denna period får de som bor norr om polcirkeln inte se solen överhuvudtaget.Vintersolståndet är tidpunkten då solen står som lägst på himlen sett från norra halvklotet. Antalet soltimmar är försvinnande få. Datumet varierar varje år, bland annat beroende på hur skottåren infaller. Lyckligtvis kommer belöningen eftersom det redan dagen därpå börjar bli ljusare igen, men det går sakta.– Det händer ingenting omedelbart, för förändringstakten är långsam de första veckorna. Det är först i januari eller februari som vi märker av de längre dagarna.

Ljuset är viktigt för att vi ska må bra.
Bristen på naturlig D-vitamin är ett stort problem på norra halvklotet. Det är ett av kroppens viktigaste vitamin och flera studier har hittat samband mellan depression och D-vitaminbrist. En teori är att vitaminet verkar i samma område av hjärnan som påverkar vårt humör, som exempelvis "lyckohormonet" serotonin. Bristen på vitaminet tros också orsaka muskel- och ledvärk samt onormalt svettande.

Vintersolståndet i folktron.
Hur viktig dagen var förr i tiden är något oklar. Tidigare forskning i ämnet pekar ut vintersolståndet som en högtid i Skandinavien där övernaturliga makter hade fri lejd att ställa till djävulskap. Det har också pekats ut som en föregångare till julen under namnet ”Midvinterblot”, men där går meningarna isär. Det finns dock en hel rad högtider som firas världen över i nära anslutning till vintersolståndet.