Hörja Café och loppis satsar vidare

 

HÖRJA. Hörja lanthandel startade 1902. År 2013 upphörde Hörja Livs. Den 1 januari 2017 öppnade Hörja café och loppis. Hörja by har fått nytt liv igen. Det är bara början. Verksamheten kommer att utvidgas efter hand.

Utrymmet för cafégäster på 1 och 1⅛ plan är ger bra utsikt över den framrusande trafiken på 24:an. Det är inte alla som susar förbi. Efter 16 dagars öppethållande kom den 1 000 besökaren in i det som en gång varit lanthandel.

Ägaren till Hörja café Christer Jönsson välkomnar till fiket.

Det första som möter besökaren är det välfyllda diskutrymmet innehållande mackor och kakor. Caféägaren Christer Jönsson framhåller gärna fikets specialitet: Hörjamackan. Dessutom finns rikt sortiment på både kakor och mackor.

-Vi kom förbi och stannade till för det såg trevligt ut. Så yttrade sig en kvinna och barn som kom till platsen och fikade. Det enda som saknas på platsen är bensinförsäljning och det lär dröja innan sådan service kommer till Hörja café. Under årens lopp sedan 1902 har det varit många ägare som bedrivit lanthandel. Efter hand blev det även butiksdöd i Hörja då stormarknaderna hägrade. Först då affären var nerlagd kom ögonblicket med saknaden av en närbutik. Då var det så dags.

Den lilla butiken med café och loppis kommer att utvecklas. Inte som en livsmedelsbutik men som service för befolkningen och vägfarare. En fika, paj eller korv med bröd kan bli ett välbehövligt uppehåll för trafikanterna.

Servicemannen Christer Jönsson tar fram en läckerhet.

Caféet har så sakteliga tagit stegen mot ett gammaldags gästis eller samlingsplats. Föreningar har haft sina sammankomster och dessutom har det ordnats födelsekalas i det som en gång var en lanthandel! Servicen finns innanför ytterdörren. Trots att Hörja Café endast har verkat i mindre än tre månader har över 3 000 besökare kommit in och mött pratglade före detta löjtnanten i armén, Christer Jönsson.

En ung kunde har inhandlat det som var intressant för åldern.

Christer Jönsson är inte främmande för trakten då tidigare generationer haft sin boplats här. Visserligen har före detta löjtnanten farit omkring på olika regemente i landet men då han fick vetskap om nerläggningen av lanthandeln i Hörja slog han till. Under sin tjänstgöring i Enköping hade han även en marknad med loppisprylar. Överblivna prylar från detta loppis packades ner och finns nu i Hörja i väntan på uppackning då ledigt utrymme kan uppstå.

En del av det rikliga sortimentet som finns i avdelningen för loppisprylar.

Lagom till turistsäsongen börjar kommer Hörja Café att bli turistbyrå för resenärer och hemmafolk. Enbart inom Hörja domäner finns flera sevärdheter, även från forntid. Avståndet till Vedema med dess Hall finns inom närområdet med en tämligen fiskrik sjö. Därför kommer cafébutiken att ha utlåning av både fiskredskap samt cyklar för den mer sportige! Inom området planeras redan i nutid att uppföra så kallade Friggebodar för övernattning. Intill kommer de även att finnas stallplats för husvagnar. Allt är planerat för kortade uppehåll och på morgonen kan färden ställas till caféet. Det blir en oas med bed & breakfast i lilla men växande Hörja.

Förhoppningsvis kommer inte nästa utrustning till användning men för säkerhets skull kommer i dagarna att finnas en modern hjärtstartare på plats.

Kerstin och Bertil Folkesson har på plats i caférummet med den beställda fikan.

Det blir dryga dagar för tidigare officeren att finnas på plats från klockan 9- 18 med undantag lördag och söndag då regeln dras för klockan 16. Dessutom kommer den blomstrande rörelsen att hålla stängt på måndagar för inköp och andra dagliga nödvändiga verksamheter. Christer Jönsson är mån om att framhålla sin sambo som har designat inredningen i det trivsamma fiket.

Top