Jag gräver lite djupare om...

 

Vittsjö ...ett brinnande intresse som Kalle baddare har. Kan ju vara så att någon är nyfiken på en av byns ”kändisar”, en man som är döpt till Karl-Gustaf men oftast kallas för Kalle baddare.

Var bor du? Sen ett antal år tillbaka bor jag i byn Hårsjö, men är född och uppväxt i en by utanför Vittsjö som heter Granetorp. Men skolgång och konfirmation avlöpte framme i byn.

 

Vad arbetar du med? Så länge jag kan minnas tillbaka så ville jag jobba vid vägverket precis som min far gjorde i många år. Arbeta med spade och kratta, kroppsarbete men också att köra vägskrapan, de du. Så under några år så var min arbetsplats vid vägverket, Ahlkvist och kommunen. Där kunde arbetet bestå av att gräva för hand, lägga rör men också att köra maskiner av olika slag, allt från dumpers till lastbil och grävare. Spelade ingen roll vilken anställning eller hos vem jag jobbade för säger han, bara jobbet var inom det här.

Vad är det som är positivt med ditt arbete/ bo i Vittsjö/Hårsjö? Kalle svarar på min fråga och berättar, vissa arbetstillfällen var ju till och från där efterfrågan styr ju och efter ett antal år så tog jag chansen att starta upp eget företag för att själv bestämma min arbetstid, utförande till kunder men också för att kunna ge bra service. Det är a och o inom den här verksamheten att ge folk vad de vill ha och att de blir nöjda. Det är i alla fall mitt mål. Han berättar vidare för mig att han inte kan tänka sig o bo någon annanstans detta är hans lugna ställe, fritt, ledigt och ha naturen inpå knutarna.

Är det något som du saknar i byn? Nej säger han, fastän jag verkligen försöker pressa honom att visst sjutton måste det väl finnas nåt han saknar i lilla Vittsjö, näe inte nåt som han kommer på.

Vad gör du på din fritid? ”Fritid o fritid ”söndagen brukar jag va ledig för de mesta, det handlar mycket om fotboll, var ju själv med och spelade fotboll som mittfältare i Emmaljungas fotbollslag. Ishockey är ju också intressant och nu för tiden finns det mycket annan sport som visas på tv. Jag är också med i ett jaktlag här i byn. Så några fritids problem har jag inte.

Roliga, spännande, intressanta minne som dyker upp? Kalle berättar; det första som kommer upp till ytan e: Du frågade om mitt arbete o då tänker ja tebaka på mitt första jobb, sommaren -59 då fick jag 1kr/timme -arbetade 45 tim/vecka att plocka fram bräder som spikades till lådor. Det var cykel som gällde då men också när skolan var slut även till mitt första” riktiga” jobb på fabriken i Emmaljunga. Ett annat minne som dyker upp är: rektorn som var min lärare då i sjunde klass sa till mig,, detta är din bästa tid du har nu Kalle, ska du veta, han hade säkert rätt i det. Men ingen var lyckligare och gladare än jag när skolan var slut och jag slapp att gå tillbaks.

Andra minnen som dyker upp är mina ”resor” med FN-tjänstgöring de blev hela fem resor under åren både till Cypern men också till Egypten där jag bland annat fann 12 människor i öknen. Men han tillägger med att berätta att de här var nog hans bästa tid, han mötte sin blivande fru Mona då. Ett glatt minne som också är påtagligt varje dag är ju när vi hämtade hem våra pågar. Berättar att han och Mona har återvänt ett antal gånger till Cypern och då går resan tillbaka till samma hotell. Och en av deras utflykter har gått till campen CarlGustaf där han som FN-personal var stationerad, en gjuten trappa som jag göt en gång finns kvar som bevis säger Kalle. Ett brinnande intresse som kommer många människor tillgodo är ju ett bra mått. Så visst är jag social säger han, fast på mitt eget sätt.

Top